Salarizarea in sectorul privat, actualizare noiembrie 2023 (Legea nr.296/2023, OUG nr.93/2023)

Lucrarea “Salarizarea in sectorul privat – ghid practic” vine in ajutorul specialistilor in salarizare, angajatorilor, contabililor cu informatii utile, cu prezentarea bazei legale, cu solutii, sfaturi, raspunsuri la probleme din activitatea de salarizare.

Lucrarea “Salarizarea in sectorul privat – ghid practic” raspunde, in cele 434 de pagini, la astfel de intrebari:
– Concediu de odihna acordat salariatului in avans. Cum recupereaza angajatorul indemnizatia de concediu de odihna necuvenit?
– Concediul de odihna in cazul contractului individual de munca cu timp partial. De cate zile de concediu de odihna are dreptul un salariat cu ore/saptamana sau ore/luna?
– O persoana are doua contracte de munca la acelasi angajator si prezinta certificat de concediu medical. Cum procedam?
– Concediul medical se suprapune cu o zi lucrata de salariat. Cum pontam salariatul in ziua in care a muncit, dar are si concediu medical?
– Salariatul este in concediu medical, dar doreste sa-si reia activitatea inainte de expirarea certificatului medical. Cum procedam?
– Salariatul are poprire pe salariu si prezinta certificat de concediu medical. Cum procedam?
– Concediu medical la expirarea contractului de munca pe durata determinata. Cum procedam?
– Drepturi salariale acordate in baza unei hotarari judecatoresti: cum declaram aceste venituri in D112?
– Angajat cu norma intreaga se pensioneaza pe caz de boala cu drept de munca de 4 ore pe zi. Cum procedam?

In 14.11.2023 lucrarea a fost actualizata pentru a fi in concordanta cu ultimele modificari legislative:
– Au fost aduse actualizari lucrarii in baza Legii nr.296/2023 care a adus modificari si completari Codului fiscal, pe partea de impozitare si contributii sociale in sectoarele IT, constructii, agricol si industria alimentara, dar si art 30 din Legii nr.411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat (pilon II), cu aplicabilitate incepand cu veniturile aferente lunii noiembrie 2023. Au fost introduse atentionari in lucrare si cu privire la modificarile care o sa se aplice de la 1 ianuarie 2024 (ex. contributie la sanatate pentru tichetele de masa).
– Au fost aduse actualizari lucrarii cu privire la salariul minim in sectoarele constructii, agricol si industria alimentara, cu aplicabilitate de la 1 noiembrie 2023, in baza OUG nr.93/2023.
– Au fost aduse lucrarii si cateva modificari şi completari de continut.

savciuc1Autor: Elena Savciuc, expert legislatia muncii, membru acreditat UNELM
*Experienta de peste 15 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center

(Visited 968 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.