NOU! Dosarul personal al salariatului – actualizare februarie 2024

Atentie! Fiecare angajator are obligatia de a intocmi un dosar personal pentru fiecare salariat. Acest lucru rezulta atat din revederile art.7 din HG nr.905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, cat si din prevederile art.34 din Codul muncii.

Dosarul personal se intocmeste pentru toti salariatii societatii, se pastreaza in bune conditii la sediu si se prezinta inspectorilor de munca, la solicitarea acestora. Refuzul de a pune la dispozitia inspectorului de munca dosarul personal al salariatilor se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 8.000 lei. Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele solicitate de catre salariat sau de catre un fost salariat se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei.

Intrucat legiuitorul nu enumera in mod limitativ si expres documentele incluse in dosarul personal al salariatului, acest lucru a condus la o practica diferita la nivelul inspectoratelor teritoriale de munca.

In plus, pentru a respecta prevederile legale dar si pentru a se pune la “adapost” in relatia cu salariatii, angajatorul trebuie sa intocmeasca si o serie de alte documente.

Lucrarea Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare va prezinta actele care ar trebui sa se regaseasca in dosarul personal al salariatului, dar si 81 de modele si formulare necesare si indicatii privind completarea lor.

Lucrarea a fost actualizata in 07.02.2024, dupa cum urmeaza:
– A fost adaugat un nou model – Acord de incetare a contractului individual de munca si renumerotate celelalte modele.
– A fost adaugat un nou model – Declaratie pe propria raspundere a salariatului pentru acordarea/decontarea de catre angajator a cheltuielilor pentru plasarea copiilor in unitati de educatie timpurie si renumerotate celelalte modele.
– A fost adaugat un nou model – Instiintare catre Inspectoratul Teritorial de Munca asupra starii de graviditate a salariatei.
– Au fost aduse actualizari modelului Nota de informare cu privire la obligatia salariatilor de a adera la un fond de pensii administrat privat (pilonul II), in baza OUG nr.115/2023.
– Au fost aduse actualizari modelului Decizie colectiva / de constatare privind majorarea salariului prin efectul legii si notei de subsol de la acest model, cu privire la salariul minim, in baza HG nr.900/2023 si OUG nr.93/2023.

Mai multe detalii despre lucrarea Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare gasiti AICI

savciuc1Autor: Elena Savciuc, expert legislatia muncii, membru acreditat UNELM
*Experienta de peste 15 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center

(Visited 1,840 times, 2 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.