Dreptul de asociere sindicala este garantat de la varsta de 16 ani, fara acord parental/tutore si fara conditionari si constrangeri angajatilor/lucratorilor cu contract individual de munca, in raport juridic de munca (subordinea unui angajator), functionarilor publici si functionarilor cu statut special, agricultorilor, membrilor cooperatori, lucratorilor independenti aflati in raport de munca, in linie cu recunoasterea drepturilor sindicale in cadrul raporturilor de munca garantate de Codul Muncii.
*Pot constitui un sindicat cel putin 10 angajati/lucratori la acelasi angajator sau 20 de angajati/lucratori din unitati diferite ale aceluiasi sector de negociere colectiva.
*Legea interzice asocierea in sindicate persoanelor cu statut militar si din cadrul serviciilor speciale, magistratilor (judecatori/procurori) si demnitarilor (alesi prin vot politic/desemnati).
*Constitutia Romaniei recunoaste la art. 40 dreptul de asociere in sindicate, patronate si asociatii profesionale, cu definirea la art. 9 a misiunii acestora de reprezentare si aparare a drepturilor si intereselor, dupa cum la art. 41 alin. 5) recunoaste dreptul de negociere colectiva in munca si de aplicare a conventiilor colective.
*In linie cu drepturile constitutionale, Codul Muncii reglementeaza toate raporturile de munca (munca in subordinea unui angajator), daca nu exista derogari prin legislatia speciala aplicabila.
Codul Muncii este legea cadru in materie de drepturi individuale si colective de munca, care se aplica si organizatiilor sindicale si patronale.
*Drepturile si libertatile sindicale, respectiv dreptul de asociere/afiliere, de negociere colectiva si actiune colectiva, ca si obligativitatea clauzelor contractelor individuale si colective de munca si protectia individuala a lucratorilor si reprezentantilor lor in exercitarea drepturilor sunt recunoscute de Codul Muncii la nivelul tuturor angajatorilor.
Sursa: ITM Caras-Severin
(Visited 111 times, 1 visits today)
Leave a Reply