ITM: dreptul la pauza de masa (info utile)

*Dreptul la pauza de masa si la alte pauze este reglementat de Codul Muncii pentru salariatul care lucreza mai mult de 6 ore pe zi.
*In cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 6 ore, salariatul are dreptul la pauza de masa si la alte pauze, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil /prin regulamentul intern.
*In cazul salariatului minor, dreptul la pauza de masa este stabilit dupa patru ore si jumatate de munca.
*Scopul pauzei de masa si al celorlalte pauze este legat de specificul activitatii, de riscul specific fiecarui post sau fiecarei categorii de salariati.
*Ca regula generala, Codul Muncii prevede excluderea acestor pauze din timpul normal de munca, insa prin contractul colectiv de munca/regulamentul intern se poate stabili ca pauzele – inclusiv cea de masa – pot fi incluse in durata zilnica normala a timpului de munca.
*Prin negocierea individuala (in contractul individual de munca) sau negocierea/consultarea colectiva (in contractul colectiv de munca/regulamentul intern) trebuie specificate conditiile de acordare a pauzei de masa sub aspectul momentului acordarii si durata acesteia.
*La nivel intern, pauza de masa poate fi reglementata diferit, in functie de specificul activitatii angajatorului.
***Angajatorul nu poate limita si nici conditiona acordarea pauzei de masa, iar salariatul nu poate renunta la ea deoarece este un drept prevazut expres de lege, fiind lovita de nulitate orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi.
*Desi drepturile salariatului cu norma partiala sunt asemanatoare cu cele ale salariatului cu norma intreaga, pauza de masa este reglementata doar in cazul salariatului minor care lucreaza peste patru ore si jumatate, respectiv adultului care lucreaza peste sase ore zilnic.
*Chiar daca legea nu prevede expres, angajatorul poate acorda acest drept si salariatului al carui timp zilnic de lucru este mai mic decât cel stabilit prin lege.

Sursa: ITM Caras-Severin

(Visited 273 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.