S-a modificat termenul de comunicare catre IGI in cazul modificarii sau incetarii contractelor de munca incheiate cu strainii

Amintim ca OUG nr.194/2002 privind regimul strainilor in Romania si OG nr.25/2014 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei (…) au suferit o serie de modificari prin Legea nr.28/2024 si OUG nr.25/2024, care au intrat in vigoare din 08.03.2024, respectiv din 22.03.2024.

Elena Savciuc a mai publicat si:
* Salarizarea in sectorul privat – ghid practic
* (EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe

Iar printre modificarile aduse OG nr.25/2014 identificam si obligatia angajatorului de a comunica Inspectoratului General pentru Imigrari (IGI) modificarea sau incetarea contractului individual de munca incheiat cu strainul (NON-UE) in termen de 5 zile lucratoare, fata de 10 zile calendaristice cum prevedea vechea reglementare.

Pentru comunicarea incheierii contractului de munca cu strainii NON-UE a ramas termenul de 10 zile calendaristice de la data inceperii activitatii acestora.

Prezentam mai jos art.34 din OG nr.25/2014, actualizat :
Articolul 34
(1) Angajatorul/Beneficiarul prestarii de servicii care are incadrat in munca/detasat un strain din categoria celor prevazuti la art. 3 alin. (2) sau la art. 20 alin. (2) are obligatia de a comunica Inspectoratului General pentru Imigrari, in cel mult 10 zile de la data inceperii activitatii acestora pe teritoriul Romaniei, copia contractului individual de munca, copia actului de detasare, precum si a inscrisurilor care atesta apartenenta la una dintre categoriile prevazute la art. 3 alin. (2) sau la art. 20 alin. (2), dupa caz.
(2) Angajatorul/Beneficiarul prestarii de servicii prevazut la alin. (1) are obligatia de a comunica Inspectoratului General pentru Imigrari, in termen de 5 zile lucratoare, modificarea sau incetarea contractului individual de munca incheiat cu strainul ori, dupa caz, incetarea detasarii acestuia.

savciuc1Autor: Elena Savciuc, expert legislatia muncii, membru acreditat UNELM
*Experienta de peste 15 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center

(Visited 467 times, 4 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.