Zile libere de 1mai si de Paste (3 mai, 5 mai si 6 mai) – info utile!

Avand in vedere ca se apropie sarbatorile, reamintim prevederile Legii nr. 53/2003 – Codul muncii referitoare la sarbatorile legale.

In acest an, angajatorii sunt obligati sa acorde salariatilor un numar de patru zile libere in luna mai, astfel: Ziua Muncii 1 mai (miercuri) si sarbatorile pascale – Vinerea Mare (3 mai) si cele doua zile de Paste (duminica, 5 mai si luni, 6 mai).

Precizam ca aceste prevederi se aplica tuturor angajatilor, indiferent daca lucreaza in sectorul public sau in cel privat.

Pentru salariatii din sectorul public, Guvernul a stabilit o zi libera suplimentara in data de 2 mai, care se va recupera ulterior.

Mentionam ca si angajatorii din mediul privat pot proceda in mod similar, stabilind, printr-o decizie interna la nivel de unitate, ca ziua de 2 mai sa fie libera. Referitor la recuperarea zilei libere suplimentare, acest aspect ramane la latitudinea angajatorului care poate renunta la recuperarea acesteia, dar salariile trebuie platite pentru acea zi.

In ceea ce priveste angajatii care au beneficiat deja de zilele libere de Paste pentru alt cult crestin, acestia pot beneficia si de zilele libere aferente sarbatorii ortodoxe dar, asa cum precizeaza Codul muncii, ”vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator”.

Desi legea garanteaza tuturor angajatilor dreptul la zile libere cu ocazia sarbatorilor legale, anumite categorii de angajati pot sa-si desfasoare activitatea si in aceste zile.

Exceptia se aplica angajatilor din unitati sanitare, din domeniul alimentatiei publice, ordine publica, precum si celor care lucreaza in sectoare unde activitatea nu poate fi intrerupta din cauza procesului de productie sau a specificului activitatii, cu conditia ca salariatilor sa li se asigure compensarea fie cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile fie cu un spor ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza.

Sursa: Itm Salaj

(Visited 219 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.