Cadouri oferite salariatilor de Paste – tratament fiscal (2024)

Potrivit prevederilor art.76 alin.(4) lit.a) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, nu sunt venituri impozabile in intelesul impozitului pe venit ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere/adoptie, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.

In cazul cadourilor in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depaseste 300 lei:
(i) cadouri oferite angajatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase;
(ii) cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;
(iii) cadouri oferite angajatilor in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.

Va propunem lucrarea “Salarizarea in sectorul privat – ghid practic”, actualizata 2024, care vine in ajutorul specialistilor in salarizare, angajatorilor, contabililor cu informatii utile, cu solutii, sfaturi, raspunsuri la probleme din activitatea de salarizare.

Iar potrivit prevederilor art.142 lit.b) din Codul fiscal, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern, nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale.

In cazul cadourilor in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile nu sunt cuprinse in baza de calcul al contributiei in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depaseste 300 lei:
(i) cadouri oferite angajatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase.

Aceste venituri nu se cuprind nici in baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate (art.157 alin.(2) din Codul fiscal) si nici in baza lunara de calcul a contributiei asiguratorii pentru munca (art.220^4 alin.(2) din Codul fiscal).

Partea care depaseste limita de 300 lei reprezinta venit impozabil din salarii si se cuprinde si in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii, conform pct.12 alin.(11) si pct.5 alin.(1) din Normele de aplicare a Codului fiscal, pentru aplicarea art.76 alin.(4) lit.a) si art.142 lit.b).

Mentionam ca Normele de aplicare a Codului fiscal fac trimitere la plafonul neimpozabil de 150 lei, nefiind actualizate pentru a fi in concordanta cu prevederile actualizate ale Codului fiscal.

Iar conform prevederilor art. 25 alin.(3) lit.b) pct.3 din Codul fiscal, cheltuielile reprezentand: cadouri in bani sau in natura, inclusiv tichete cadou oferite salariatilor si copiilor minori ai acestora, servicii de sanatate acordate in cazul bolilor profesionale si al accidentelor de munca pana la internarea intr-o unitate sanitara, tichete culturale si tichete de cresa acordate de angajator in conformitate cu legislatia in vigoare, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, acordate de angajator pentru salariatii proprii si membrii lor de familie, precum si contributia la fondurile de interventie ale asociatiilor profesionale ale minerilor sunt cheltuieli sociale, cu deductibilitate limitata, in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii.

Prin urmare, cadourile in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariatilor cu ocazia Pastelui sunt venituri neimpozabile si nu sunt cuprinse nici in baza lunara de calcul a contributiilor sociale in masura in care valoarea acestora nu depaseste 300 lei.

Aceasta limita se aplica separat pentru cadourile, inclusiv tichetele cadou, acordate pentru fiecare angajat si pentru fiecare copil minor al angajatului. Iar pentru a nu fi considerate avantaje in bani sau in natura, acordarea acestor beneficii salariatilor trebuie sa fie prevazuta in contractul de munca sau in regulamentul intern.

Autor: Elena Savciuc, expert legislatia muncii, membru acreditat UNELM
*Experienta de peste 15 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Colaborator Revista Romana de Dreptul Muncii

(Visited 286 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.