*Codul Muncii instituie o durata minima a concediului de odihna de 20 de zile lucratoare (art.145, alin.1 – Codul Muncii).
*Aceasta durata poate fi negociata cu precizarea ca durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in cuprinsul contractului individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
*Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil NU sunt incluse in durata concediului de odihna anual.
*Salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru in cazul salariatului cu norma intreaga, comparabil (art. 103 – Codul Muncii).
*Numarul de ore normale de lucru in cazul salariatului cu norma intreaga este, de regula, de 8 ore/zi, 40 de ore pe saptamana.
Prin urmare, durata muncii salariatului cu fractiune de norma se va raporta la durata saptamanala sau lunara, NU la durata zilnica. Numarul de ore saptamanale pe care le presteaza salariatul cu fractiune de norma trebuie sa fie inferior celor 40 de ore pe saptamana. In acest sens, programul salariatului poate sa nu fie zilnic.
*Salariatul incadrat cu contract individual de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile (art.106, alin.1 – Codul Muncii).
CONCLUZIE
– durata concediului de odihna anual se acorda proportional cu activitatea prestata in anul calendaristic in functie de numarul de zile lucrate si NU in functie de numarul de ore lucrate.
Sursa: ITM Caras-Severin
(Visited 321 times, 1 visits today)
Leave a Reply