Certificate de concediu medical eliberate de medicul de familie – la ce trebuie sa fie atenti angajatorii

Prin Ordinul nr.2447/493/2024 au fost aduse modificari Normelor de aplicare a prevederilor OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul 15/2018/1311/2017.

Elena Savciuc a mai publicat si:
* Concedii medicale – ghid practic
* Salarizarea in sectorul privat – ghid practic
* (EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe

Modificari aduse prin Ordinul 2447/493/2024:
– A fost introdusa o noua exceptie de la eliberarea in doua etape de catre medicul de familie a certificatelor medicale pentru incapacitate temporara de munca determinata de boli infectocontagioase din grupa A.
– Zilele de concediu medical care se acorda pentru bolile infectocontagioase din grupa A nu se iau in calcul la durata cumulata a concediilor medicale pe care le poate acorda medicul de familie in ultimul an (28 de zile calendartice).

Normele de aplicare a OUG nr.158/2005 prevad ca medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca cu durata de cel mult 7 zile calendaristice, pentru un episod de boala, in cel putin doua etape, din care prima etapa este de maximum 4 zile calendaristice, cu exceptia incapacitatii temporare de munca a persoanelor asigurate determinate de bolile infectocontagioase din grupa A si a incapacitatii temporare de munca a persoanelor asigurate pentru care a fost instituita masura izolarii, potrivit Legii nr. 136/2020, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Astfel, a fost introdusa o noua exceptie de la eliberarea in doua etape de catre medicul de familie a certificatelor medicale pentru incapacitate temporara de munca determinata de boli infectocontagioase din grupa A.

Aceasta exceptie o regasim si pentru incapacitatea temporara de munca a persoanelor asigurate pentru care a fost instituita masura izolarii, potrivit Legii nr. 136/2020.

Si in caz de urgente medico-chirurgicale, pentru care gradul de severitate al bolii nu impune internarea in spital, concediul medical se poate acorda de medicul de familie care a asistat urgenta pentru o perioada de maximum 5 zile calendaristice. Daca incapacitatea temporara de munca se mentine, concediul medical poate fi prelungit de medicul curant, pentru aceeasi afectiune, dar nu pentru cod de indemnizatie de urgenta (06), in conditiile si pe duratele stabilite de lege.

O alta modificare adusa de Ordinul 2447/493/2024 prevede ca zilele de concediu medical care se acorda pentru bolile infectocontagioase din grupa A nu se iau in calcul la durata cumulata a concediilor medicale pe care le poate acorda medicul de familie in ultimul an.

Amintim ca durata cumulata a concediilor medicale acordate de medicul de familie pentru un asigurat pentru incapacitate temporara de munca nu poate depasi 28 de zile calendaristice in ultimul an, socotite de la prima zi de imbolnavire, indiferent de cauza acesteia, cu câteva exceptii. Dupa totalizarea a 28 de zile calendaristice acordate de catre medicul de familie, eliberarea certificatelor de concediu medical se va face numai de catre medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau din spital, in caz de internare, cu incadrarea in duratele maxime prevazute de lege.

Atragem atentia ca potrivit dispozitiilor art.36^1 din OUG nr.158/2005, pentru calculul si plata indemnizatiilor, platitorii de indemnizatii prevazuti la art. 36, printre care regasim si angajatorul, au urmatoarele obligatii:
a) sa verifice elementele care se inscriu obligatoriu pe certificatul de concediu medical, prevazute in Instructiunile privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical, aprobate prin ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui CNAS (a se vedea Ordinul nr.1092/2020);
b) sa gestioneze numarul de zile de concediu medical pe fiecare asigurat si pe fiecare afectiune;
c) sa respinga la plata certificatele de concediu medical completate eronat de catre medicii prescriptori.

Refuzul nejustificat de plata a indemnizatiilor si/sau calculul si plata eronata a indemnizatiilor de catre angajator, incalcarea de catre angajator a obligatiei de a plati indemnizatiile lunar, cel mai târziu odata cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectiva, precum si incalcarea obligatiei de a gestiona numarul de zile de concediu medical pe fiecare asigurat si pe fiecare afectiune constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2500 la 5000 lei (a se vedea art.47 alin.(2), art.48 alin.(1) lit.a) din OUG nr.158/2005).

savciuc1Autor: Elena Savciuc, Expert legislatia muncii, membru acreditat UNELM
*Experienta de peste 15 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Colaborator Revista Romana de Dreptul Muncii

(Visited 589 times, 2 visits today)

One Response to Certificate de concediu medical eliberate de medicul de familie – la ce trebuie sa fie atenti angajatorii

  1. Anonymous says:

    Acum sunt convinsa ca ni se pregateste o noua pandemie. Asigurarea cadrului legislativ este un argument fara echivoc pentru ceea ce ni se pregateste.

Leave a Reply

Your email address will not be published.