Angajarea cetatenilor straini proveniti din zona de conflict armat din Ucraina (OUG nr.96/2024)

Prin OUG nr.96/2024 privind acordarea de sprijin si asistenta umanitara de catre statul roman cetatenilor straini sau apatrizilor aflati in situatii deosebite, proveniti din zona conflictului armat din Ucraina au fost aduse modificarii cu privire la incadrarea in munca a cetatenilor straini sau apatrizilor proveniti din zona conflictului armat din Ucraina.

Elena Savciuc a mai publicat si:
* Concedii medicale – ghid practic
* Salarizarea in sectorul privat – ghid practic
* (EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe

Prevederile acestui act normativ se aplica atat persoanelor care au obtinut permisul de protectie temporara incepand cu data de 1 iulie 2024, cat si persoanelor care au obtinut acest permis anterior datei de 1 iulie 2024.

Potrivit art.19 din OUG nr.96/2024, incadrarea in munca a cetatenilor straini sau apatrizilor proveniti din zona conflictului armat din Ucraina:

– Se face in continuare fara avizul de angajare prevazut de OG nr.25/2014, pana la incetarea protectiei temporare.

– Prelungirea dreptului de sedere in scop de munca potrivit OUG nr.194/2002 se face in continuare fara obligativitatea obtinerii unei vize de lunga sedere pentru angajare in munca, pana la expirarea perioadei pentru care Comisia Europeana stabileste asigurarea protectiei temporare.

– In cazul in care aceste persoane nu detin documente care sa probeze calificarea profesionala sau experienta in activitate necesare ocuparii unui loc de munca, incadrarea in munca se poate realiza, pana la incetarea conflictului armat din Ucraina, in baza declaratiei pe propria raspundere a acestora:
– ca indeplinesc conditiile de calificare profesionala si experienta in activitate necesare ocuparii locului de munca pe care urmeaza sa fie incadrati;
– ca nu au antecedente penale care sa fie incompatibile cu activitatea pe care o desfasoara sau urmeaza sa o desfasoare pe teritoriul Romaniei.

Aceste prevederi nu se aplica in cazul persoanelor care doresc sa acceada la ori sa exercite in Romania, in mod independent sau ca salariat, profesiile de medic, medic dentist, farmacist, asistent medical generalist, moasa, medic veterinar si arhitect sau una dintre profesiile prevazute in anexele nr. 2, 4 si 8 la Legea nr. 200/2004 privind recunoasterea diplomelor si calificarilor profesionale pentru profesiile reglementate din Romania.

– Incadrarea in munca se realizeaza cu respectarea prevederilor art. 29 si 31 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, in ceea ce priveste verificarea prealabila a aptitudinilor profesionale si personale ale persoanei care solicita angajarea, respectiv stabilirea unei perioade de proba pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca.

– OUG nr.96/2024 prevede ca Ministrul muncii si solidaritatii sociale va elabora o procedura privind incadrarea in munca a acestor persoane.

Protectia temporara acordata persoanelor stramutate din Ucraina mentionata la articolul 2 din Decizia de punere in aplicare (UE) 2022/382 si prelungita prin Decizia de punere in aplicare (UE) 2023/2409 se prelungeste cu o perioada suplimentara de un an, pana la 4 martie 2026 (a se vedea Decizia de prelungire a protectiei temporare (UE) 1836/2024).

savciuc1Autor: Elena Savciuc, Expert legislatia muncii, membru acreditat UNELM
*Experienta de peste 15 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Colaborator Revista Romana de Dreptul Muncii

(Visited 222 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.