Reglementari privind dreptul la pensia pentru limita de varsta in cazul femeilor care au nascut sau adoptat mai multi copii

Reducerea varstei standard de pensionare conform art. 51 din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii se aplica in cazul femeilor care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
• au realizat stagiul complet de cotizare contributiv;
• au nascut si crescut copii pana la varsta de 16 ani sau, dupa caz, au adoptat copii si i-au crescut pe o perioada de cel putin 13 ani.

Reducerea varstei standard de pensionare acordata in conditiile de mai sus poate fi cumulata cu reducerile prevazute la art. 48 din lege (ex: conditii speciale si/sau deosebite de munca) si de alte acte normative cu caracter special, fara ca reducerea totala sa fie mai mare de 11 ani.

In vederea aplicarii prevederilor art. 51 din lege, pe langa documentele necesare prevazute in normele de aplicare, dosarul de pensionare trebuie sa contina urmatoarele:
*certificatul de nastere al copiilor/hotararea judecatoreasca definitiva prin care s-a incuviintat adoptia, in copie;
*declaratia pe propria raspundere ca au nascut si crescut copii pana la varsta de 16 ani, respectiv au adoptat si crescut copii timp de cel putin 13 ani.

In cazul femeilor care se afla in plata cu drepturi de pensie de invaliditate sau pensie anticipata si indeplinesc conditiile de trecere la pensia pentru limita de varsta conform prevederilor art.51, trecerea la pensie pentru limita de varsta se face, din oficiu, de la urmatoarele date:
*de la data indeplinirii conditiilor prevazute, cu conditia ca documentele mentionate mai sus sa fi fost depuse anterior indeplinirii cumulative a conditiilor privind realizarea stagiului complet de cotizare contributiv si implinirea varstei standard reduse de pensionare;
*de la data depunerii documentelor, in situatia in care acestea au fost depuse ulterior indeplinirii cumulative a conditiilor privind realizarea stagiului complet de cotizare contributiv si implinirea varstei standard reduse de pensionare.

!! Reamintim ca odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii (01.09.2024) pensiile anticipate si pensiile anticipate partiale, stabilite conform legislatiei anterioare devin pensii anticipate, in intelesul noii legi.

Sursa: Casa Nationala de Pensii

(Visited 295 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.