Desfasurarea activitatii de catre zilier este considerata munca necalificata cu caracter ocazional si este reglementata de Legea nr. 52/2011 si de normele de aplicare ale acesteia aprobate de Ordinul MMFPSPV nr.831/2015.
Zilierii pot desfasura pentru un beneficiar exclusiv activitati necalificate, cu caracter ocazional, numai in domeniile de activitate stabilite expres de lege printre care: agricultura, vanatoare, silvicultura, pescuit si acvacultura, activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente, restaurante, baruri, hoteluri, gradini zoologice, botanice, intretinere peisagistica si spatii verzi, etc.
Subliniem faptul ca nu orice persoana poate avea calitatea de beneficiar al muncii ziliere. In categoria beneficiarilor de lucrari intra persoanele juridice, persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale, intreprinderile familiale si unitatile administrativ-teritoriale.
Pentru aceste domenii persoanele fizice nu pot fi beneficiari, dar exista alte activitati pentru care un beneficiar persoana fizica poate apela la serviciile unui prestator casnic.
Potrivit Legii nr.111/2022 privind reglementarea activitatii prestatorului casnic, activitatea casnica reprezinta „activitatea ocazionala, necalificata, desfasurata de un prestator casnic in gospodaria beneficiarului casnic, la domiciliul prestatorului casnic sau in alt loc necesar desfasurarii acesteia”.
Legea include o lista prestabilita de activitati, in numar de 34, iar printre acestea se regasesc: servicii de curatenie/igienizare, spalat/ calcat rufe, croitorie, prepararea hranei, servicii de ingrijire persoane dependente, precum si altele.
Atat in cazul zilierului, cat si al prestatorului casnic raportul de munca dintre acestia si beneficiar se stabileste prin acordul de vointa al partilor, fara incheierea, in forma scrisa, a unui contract individual de munca.
De asemenea, cele doua acte normative stabilesc pentru fiecare categorie, zilier si prestator casnic, reglementari privind varsta minima de la care o persoana poate presta aceste activitati, durata zilnica a timpului de lucru, remuneratia si modul de acordare a acesteia.
Important de retinut! In cazul in care beneficiarul are nevoie de servicii care nu se regasesc nici in domeniile prevazute de legea zilierilor, nici in activitatile stabilite de legea prestatorului, pentru a putea presta serviciile respective persoana trebuie sa fie ori autorizata pentru activitate independenta ori sa aiba incheiat un contract individual de munca cu un angajator.
Un exemplu sugestiv pentru situatia de mai sus este munca in domeniul constructiilor. Avand in vedere ca legislatia muncii nu permite persoanelor din acest domeniul sa lucreze nici ca zilieri, nici ca prestatori casnici, singurele alternative legale de desfasurare a muncii in constructii sunt fie in baza unui contract individual de munca, incheiat cu o firma care ofera astfel de servicii, fie in baza autorizatiei pentru activitate independenta.
Sursa: ITM Salaj
(Visited 170 times, 1 visits today)
Leave a Reply