Salariatul absenteaza nemotivat. Absentele nemotivate diminueaza sau nu durata concediului de odihna?

Potrivit prevederilor art.16 alin.(6) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, absentele nemotivate si concediile fara plata se scad din vechimea in munca.

Elena Savciuc a mai publicat si:
* Concedii medicale – ghid practic
* Salarizarea in sectorul privat – ghid practic
* (EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe

Codul muncii prevede la art. 51 alin.(2) si faptul ca in situatia absentelor nemotivate ale salariatului contractul individual de munca poate fi suspendat in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern.

Chiar daca legiuitorul nu invoca direct obligatia suspendarii contractului de munca in cazul absentelor nemotivate ale salariatului, efectele contractului se suspenda. Salariatul absenteaza, nu presteaza munca si nu primeste salariu.

Codul muncii prevede la art.49 alin.(2)-(4) ca suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator. Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute mai sus, daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne. Iar in cazul suspendarii contractului individual de munca din cauza unei fapte imputabile salariatului, pe durata suspendarii acesta nu va beneficia de niciun drept care rezulta din calitatea sa de salariat.

Referitor la dreptul la concediul anual de odihna, acest drept se naste pentru perioadele de activitate prestata de salariat, in vederea refacerii fortei de munca. Iar art.145 alin.(4) din Codul muncii prevede ca, la stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal, concediului pentru ingrijirea copilului bolnav, concediului de ingrijitor si perioada absentei de la locul de munca in conditiile art. 152^2 se considera perioade de activitate prestata.

Avand in vedere ca absentele nemotivate inseamna neprestarea muncii, adica perioade de timp in care salariatul a fost absent de la locul de munca fara sa anunte sau sa motiveze absentele, pentru aceasta perioada, drept consecinta, nu primeste salariu si nu are nici dreptul la concediu de odihna.

savciuc1Autor: Elena Savciuc, Expert legislatia muncii, membru acreditat UNELM
*Experienta de peste 15 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Colaborator Revista Romana de Dreptul Muncii

(Visited 265 times, 2 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.