Obligatia declararii veniturilor din cedarea folosintei bunurilor mobile/imobile

ANAF anunta contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile din patrimoniul personal ca urmare a evenimentelor culturale care vor avea loc in municipiul Cluj-Napoca, sau cu alte ocazii, au obligatia sa inregistreze contractul din inchiriere la organul fiscal, in termen de 30 de zile de la data incheierii contractul intre parti.

O data cu inregistrarea contractului se depune si declaratia privind venitul estimat/norma de venit.

Sunt considerate venituri din cedarea folosintei bunurilor si veniturile obtinute de catre proprietar din inchirierea camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare in scop turistic cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv.

In cazul in care bunul inchiriat este detinut in comun, contractul se va inregistra de catre fiecare coproprietar la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi are domiciliul. Documentele se vor prezenta in copie si original.

Documentele necesare pentru inregistrarea contractului de inchiriere:
– contractul de inchiriere ( un exemplar in original se va pastra de catre organul fiscal) ;
– declaratia privind venitul estimat/ norma de venit – Formular 220, in 2 exemplare pentru fiecare proprietar,coproprietar, uzufructuar sau alt detinator legal, dupa caz;
– actul de proprietate/detinere legala, copie si original;
– imputernicire ( in cazul in care nu se prezinta proprietarul) insotita de actul de identitate al imputernicitului, dupa caz.

Contribuabili care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor pe parcursul unui an, cu exceptia veniturilor din arendare, datoreaza plati anticipate cu titlu de impozit in contul impozitului pe venit catre bugetul de stat si plati anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate.

Platile anticipate se stabilesc de organul fiscal, pe baza declaratiei privind venitul estimat/norma de venit si a contractului incheiat intre parti sau pe baza veniturilor determinate in sistem real, pe baza datelor din contabilitate potrivit optiuni, prin ’’Decizia de impunere privind platile anticipate cu titlu de impozit pe venit/contributii de asigurari sociale de sanatate, precum si privind obligatiile de plata cu titlu de contributii de asigurari sociale’’.

In cazul in care, potrivit clauzelor contractuale, venitul din cedarea folosintei bunurilor reprezinta echivalentul in lei al sumei in valuta, determinarea venitului anual estimat se efectueaza pe baza cursului de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ziua precedenta celei in care se efectueaza impunerea.

Platile anticipate se efectueaza in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, respectiv: (25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 21 decembrie).

Contribuabili care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor pot opta pentru determinarea venitului net in sistem real pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla.

Organul fiscal competent stabileste plati anticipate prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net anual estimat din declaratia privind venitul estimat/norma de venit.

Baza de calcul a impozitului din cedarea folosintei bunurilor o reprezinta diferenta dintre venitul brut, cota de cheltuieli forfetare de 40% si contributia de asigurari de sanatate.

Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari de sanatate pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor este diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut, nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut, in vigoare in anul pentru care se stabileste contributia.

Impozitul reprezentand plata anticipata pe venituri din cedarea folosintei bunurilor si diferentele de impozit anual de regularizat, stabilite se pot achita:
– in numerar la sediile organelor fiscale cat si la Trezoreriile Statului;
– prin virament bancar, in conturile deschise la Trezoreriile Statului;
– prin mandat postal, in conturile deschise Trezoreriile Statului.
– cu cardul bancar, la sediile organelor fiscale cat si la Trezoreriile Statului
– on-line cu cardul prin intermediul platformei Ghiseul.ro

Contribuabili care reziliaza contractele de inchiriere in cursul anului au obligatia sa instiinteze in scris in termen de 5 zile organul fiscal competent.

In acest sens se va depune formularul 220 la care se vor anexa, in copie, documentele din care sa rezulte rezilierea contractului de inchiriere.

Nedepunerea la termen a declaratiilor de venit de catre persoanele fizice constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 lei la 500 lei.

Sursa: D.G.R.F.P. Cluj-Napoca

(Visited 375 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.