Deducerea personala 2017: daca se angajeaza o persoana pe 10 ale lunii, i se acorda deducere in luna respectiva?

Acordarea deducerii personale – sesiune de asistenta si indrumare online ANAF.
Intrebare: Buna ziua, daca se angajeaza o persoana pe 10 ale lunii, i se acorda deducere in luna respectiva?
Raspuns ANAF: Da, persoana beneficiaza de deducerea personala integrala ( in limita venitului realizat) chiar daca este angajata cu data de 10 ale luni, in situatia in care persoana are functia de baza la angajatorul respectiv

Intrebare: Trebuie sa ne asiguram ca pana pe 10 nu a mai lucrat la alt angajator? unde a beneficiat si acolo de deducere? sau nu este responsabilitatea noastra?
Raspuns ANAF: Daca in cursul aceleiasi luni se schimba locul de munca la un alt angajator, atunci deducerea personala se acorda numai de primul angajator (vechiul angajator).

Intrebare: Daca o persoana are 2 contracte de munca a cate 4 ore fiecare, cu un venit brut de 750 lei pentru fiecare contract (1500 lei total) la 2 angajatori diferiti, cum i se calculeaza deducerea personala? Pe venit, aplicandu-se astfel deducerea pe fiecare contract in parte sau se calculeaza doar pentru contractul de baza, respectiv doar pt. suma de 750 lei)?
Raspuns ANAF: Potrivit art.77 alin.(1) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele fizice au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza.

Intrebare: Deducerea personala pentru un copil-doi, se acorda fiecarui parinte indiferent ca unul sau altul il are in intretinere, cum era odata specificat?Acum fiecare primeste deducerea pentru acelasi copil-copii? Multumesc!
Raspuns ANAF: Intrucat din intrebarea dvs. nu reiese in mod clar statutul parintilor si nici daca copii sunt minori sau nu, va comunicam ca in functie de acesta deducerea se acorda astfel: Pentru copilul minor aflat in intretinerea parintilor sau a tutorelui, deducerea personala se acorda fiecaruia dintre parinti, respectiv tutorelui. Pentru copilul minor provenit din casatorii anterioare, dreptul la deducerea personala revine parintelui caruia i-a fost incredintat copilul si unuia dintre soti care formeaza noua familie. In situatia in care intr-o familie sunt mai multi copii aflati in intretinere, cu exceptia copiilor minori, acestia vor fi preluati in intretinerea unuia dintre parinti conform intelegerii dintre parti. In aceste situatii contribuabilii vor prezenta platitorului de venit fie o declaratie pe propria raspundere din partea sotului/sotiei, fie o adeverinta emisa de platitorul de venit din salarii al acestuia/acesteia, dupa caz, din care sa rezulte numarul si identitatea copiilor care sunt preluati in intretinere de fiecare sot/sotie.

Intrebare: Daca angajam pe data de 10/20 ale lunii, in vederea acordarii deducerii trebuie sa ne asiguram ca salariatul nu a lucrat in alta parte si nu a avut functie de baza pana la data respectiva?Trebuie sa aduca vreo dovada in acest sens sau ii acordam deducere fara sa conteze daca i s-a acordat in aceeasi luna si la vechiul loc de munca?
Raspuns ANAF: Daca in cursul aceleiasi luni se schimba locul de munca la un alt angajator, atunci deducerea personala se acorda numai de primul angajator (vechiul angajator).

(Visited 1,195 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.