Cumul de functii la acelasi angajator. Cate contracte de munca poate avea un salariat?

Potrivit prevederilor art.35 din Codul muncii, orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea. Fac exceptie de la aceaste prevederi situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.

Iar conform art.135 din Codul muncii, salariatii au dreptul intre doua zile de munca la un repaus care nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive. Prin exceptie, in cazul muncii in schimburi, acest repaus nu poate fi mai mic de 8 ore intre schimburi.

Elena Savciuc a mai publicat si:

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

* (EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

Nu trebuie sa uitam nici de prevederile art.115 alin.(2) din Codul muncii care ne spun ca durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.

Astfel, dupa cum se observa din prevederile mentionate mai sus, legiuitorul prevede dreptul salariatului la cumul de functii la acelasi angajator, cu exceptia situatiei in care prin lege sunpt prevazute incompatibiliati.

Un salariat poate avea mai multe contracte de munca la acelasi angajator, pentru functii diferite, fie ca vorbim de un contract de munca cu norma intreaga si unul cu timp partial, fie de doua contracte de munca cu timp partial, ca exemplu. Insa, intr-o astfel de situatie, partile trebuie sa tina cont de faptul ca repausul intre doua zile de munca, indiferent de numarul contractelor de munca, nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive.

Referitor la perioada minima de repaus zilnic in cazul unui lucrator cu mai multe contracte de munca la acelasi angajator, avem o hotarare a Curtii de Justitie a Uniunii Europene prin (Hotarare din 17 martie 2021, in cauza C-585/19 Academia de Studii Economice din Bucuresti/Organismul Intermediar pentru Programul Operational Capital Uman – Ministerul Educatiei Nationale), prin care CJUE apreciaza ca in cazul in care un lucrator a incheiat mai multe contracte de munca cu acelasi angajator, perioada minima de repaus zilnic se aplica contractelor considerate in ansamblul lor, iar nu fiecaruia dintre contracte luate in considerare in mod separat.

Vezi detalii aici: CJUE: Perioada minima de repaus zilnic in cazul unui lucrator cu mai multe contracte de munca la acelasi angajator

savciuc1Autor: Elena Savciuc, expert legislatia muncii, membru UNELM
* Experienta de peste 15 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center

 

 

(Visited 1,605 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.