HG nr. 284/ 2017: modificari si completari aduse Codului fiscal

ANAF aduce la cunostinta contribuabililor faptul ca, in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 319/ 04.05.2017 a fost publicata HG nr. 284/ 2017 privind modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.227/ 2015 privind Codul fiscal, aprobate prin HG nr.1/ 2016.


Prevederile actului normative mentionat se aplica de la data aparitiei in Monitorul Oficial. Acesta contine mai multe modificari si completari la normele Codului fiscal, pentru a reflecta in mod adecvat schimbarile operate la sfarsitul anului 2016 si inceputul anului 2017, prin OUG nr.84/ 2016 si OUG nr. 3/ 2017.

De asemenea, este luata in calcul si introducerea impozitului specific.

Principalele modificari aduse la norme sunt:

Impozitul pe profit:
* pentru profitul investit in achizitionarea dreptului de utilizare a programelor informatice, scutirea de impozit se aplica pentru cele cumparate si folosite incepand cu prima zi a acestui an;
* se clarifica faptul ca impozitul specific se aplica doar firmelor din domeniul hotelier si cel al alimentatiei publice care plateau impozit pe profit, in masura in care acestea n-au trecut la regimul de impozitare “micro”.

Impozitul pe venitul microintreprinderilor:
* este subliniat faptul ca microintreprinderile aplica regimul de impozitare “micro”, nu impozitul specific, chiar daca desfasoara activitati vizate de forfetar; * este explicat ca firmele inregistrate la impozit pe profit la sfarsitul lunii ianuarie 2017 nu trebuie sa treaca la regimul de impozitare „micro” daca au un capital social minim de 45.000 lei;
* firmele platitoare de impozit specific nu sunt vizate de trecerea la impozit „micro” de la 1 februarie 2017.
* impozitul de 3% pentru vanzarea de imobile se stabileste ca diferenta intre valoarea tranzactiei si plafonul neimpozabil de 450.000 lei. Valoarea tranzactiei nu include TVA, in cazul in care acesta se aplica tranzactiei respective.

Contributii sociale obligatorii:
* este clarificat modul de incadrare a bazei anuale de calcul al contributiei la sanatate in plafonul minim reprezentand valoarea a douasprezece salarii de baza minime brute pe tara, avandu-se in vedere veniturile din salarii, sau asimilate salariilor, veniturile din investitii si/sau din alte surse.

TVA:
* se introduc explicatii si exemple pentru situatia celor care se inregistreaza in scopuri de TVA, dupa data de 01.01.2017, dupa ce au avut codul de inregistrare anulat, astfel incat sa poata deduce taxa aferenta achizitiilor din perioada in care au avut codul anulat si sa emita facturi pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in perioada respectiva;
* se introduc explicatii detaliate cu privire la aplicarea regimului special de TVA pentru agricultori.

Sursa: AJFP Braila

(Visited 808 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.