Impozit dividende 2017: info oficiale ANAF

ANAF informeaza contribuabilii ca impozitul pe dividende se calculeaza aplicand o cota de 5% asupra dividendului brut.

*Regulament intern: model si documente conexe
*Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare

Persoana juridica care distribuie dividendele are obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende, odata cu plata acestora. Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare in care se face plata. In cazul dividendelor care nu au fost platite pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator. Impozitul datorat se vireaza integral la bugetul de stat.

Incepand cu anul 2017, persoanele fizice care primesc dividende datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS). Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din dividende, baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate reprezinta totalul veniturilor brute din dividende, in bani sau in natura, distribuite de persoanele juridice, realizate in cursul anului fiscal precedent, raportat la cele 12 luni ale anului.

Contributia de asigurari sociale de sanatate se stabileste de organul fiscal competent, prin decizie de impunere anuala, pe baza informatiilor din declaratia privind venitul realizat sau din declaratia privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, precum si pe baza informatiilor din evidenta fiscala, dupa caz.

Aceasta contributie se stabileste in anul urmator celui in care au fost realizate veniturile, prin aplicarea cotei individuale de contributie de 5,5% asupra valorii brute a dividendelor.

Persoanele care realizeaza venituri din alte surse (salarii sau asimilate salariilor, pensii, activitati independente, din asocierea cu o persoana juridica, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, indemnizatii de somaj, indemnizatii pentru cresterea copilului, ajutorul social acordat, indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca drept urmare a unui accident de munca sau unei boli profesionale) nu datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din dividende.

In cazul veniturilor din dividende ale caror baze lunare de calcul se situeaza sub nivelul valorii salariului de baza minim brut pe tara, nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate.

Sursa: AJFP Braila

(Visited 2,263 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.