Beneficiez de stimulentul de insertie in perioada concediului medical?

Pe perioada concediilor medicale, concediilor pentru ingrijirea copilului bolnav sau altor tipuri de concedii reglementate de OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare, persoana care a solicitat stimulentul de insertie poate beneficia de acest drept deoarece in aceste perioade sunt realizate venituri supuse impozitului pe venit, respectiv venituri din salarii, activitati independente sau agricole. A se vedea in acest sens lit.B, pct.19 din Anexa 1 la Ordinul nr. 1474/2011 pentru aprobarea Instructiunilor de aplicare a unor prevederi din Normele de aplicare a prevederilor OUG nr.111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin HG nr. 52/2011.

Reamintim ca potrivit prevederilor art.7 din OUG nr.111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele care, in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului obtin venituri supuse impozitului pe veniturile din salarii si asimilate salariilor, din activitati independente si din activitati agricole, silvicultura si piscicultura au dreptul la un stimulent de insertie.  Iar incepand cu luna aprilie 2017, cuantumul stimulentului de insertie s-a stabilit la 650 lei.

Pentru persoanele care obtin venituri supuse impozitului, cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, acordarea stimulentului de insertie se prelungeste astfel:

a) pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani;

b) pana la implinirea de catre copil a varstei de 4 ani, in cazul copilului cu handicap, fara a beneficia in aceasta perioada de prevederile art. 31 alin. (1) si (2) din Ordonanta.

In cazul persoanelor care beneficiaza de indemnizatia lunara si solicita dreptul la stimulent de insertie, plata acestei indemnizatii se suspenda.

Acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului sau, dupa caz, a stimulentului de insertie se face la cererea scrisa a persoanei indreptatite, cu respectarea conditiilor prevazute de OUG nr.111/2010.

savciuc1Autor:
Elena Savciuc, expert legislatia muncii contabun.ro
*Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
*Profil Linkedin Elena Savciuc

Vezi si

Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare

(Visited 2,446 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.