Formular 010: termen limita depunere

Termenul-limita pentru depunerea Formularului 010 cuprinzand informatii referitoare la organizarea si conducerea contabilitatii pe baza de contracte de prestari servicii in domeniul contabilitatii este de 15 zile de la publicarea Ordinului nr. 1.382/2017 in Monitorul Oficial (data publicarii: 10.05.2017).


Conform Codului de procedura fiscala, depunerea declaratiei se face la ghiseu, in format hartie, sau prin posta (pentru a se evita aglomeratia de la ghiseu), prin scrisoare (cu valoare) recomandata, cu confirmare de primire.

Contabun.ro a mai publicat si:
*Declaratia 010 (D010) va cuprinde informatii referitoare la organizarea si conducerea contabilitatii (OPANAF 1382/2017)

Reamintim ca in Monitorul Oficial din 10.05.2017 a fost publicat Ordinul nr. 1.382/2017 privind modificarea anexei nr. 1 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.698/2015 pentru aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor si a tipurilor de obligatii fiscale care formeaza vectorul fiscal.

Conform ordinului amintit, modificarea Formularului 010 (Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica) consta in introducerea unor informatii referitoare la organizarea si conducerea contabilitatii contribuabililor pe baza de contracte de prestari servicii in domeniul contabilitatii.

Nota de fundamentare mentioneaza ca modificarea a fost introdusa deoarece la nivelul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nu sunt disponibile informatii cu privire la existenta contractelor de prestari servicii de contabilitate.

Concret, in urma modificarii, Formularul 010 se completeaza si cu informatii referitoare la denumirea persoanei juridice/numele si prenumele persoanei fizice, autorizata potrivit legii, membra a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR).

Astfel, la punctul IV Alte date privind contribuabilul, randul 7 Contabilitatea este organizata si condusa pe baza de contracte de prestari servicii in domeniul contabilitatii conform art. 10, alin. 3 din Legea nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, exista doua optiuni de raspuns: „DA” sau „NU”.
• In cazul in care raspunsul este „DA”, este necesara completarea anexei la Formularul 010 prin care se declara persoana (fizica sau juridica) cu care s-a incheiat contractul de prestari servicii;
• In cazul raspunsului negativ („NU”), nu este necesar sa se declare informatii suplimentare.

In anexa se completeaza urmatoarele informatii (pe langa datele contribuabilului, respectiv CUI si denumire):

• Denumire/Nume, prenume persoana autorizata potrivit legii, membra a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania – se completeaza cu denumirea persoanei juridice sau cu numele si prenumele persoanei fizice, dupa caz, care asigura organizarea si conducerea contabilitatii conform prevederilor art. 10 alin. (3) din Legea nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;

• Cod de identificare fiscala (CIF/CNP) – se completeaza cu codul de inregistrare fiscala acordat la inregistrarea fiscala, inscris in certificatul de inregistrare fiscala sau codul numeric personal, in cazul persoanei fizice;

• Numar contract – se completeaza cu numarul contractului de prestari servicii incheiat in domeniul contabilitatii;

• Data incheierii contractului de prestari servicii in domeniul contabilitatii – se completeaza cu data incheierii contractului;

• Data inceput contract si data sfarsit contract – se completeaza cu data inceperii contractului, respectiv cu data de sfarsit a contractului;

• Numar autorizatie emisa de Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania valabila la data semnarii contractului – se completeaza cu numarul autorizatiei emise de Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, valabila la data semnarii contractului de prestari servicii incheiat in domeniul contabilitatii.

Mentionam ca au fost introduse prevederi asemanatoare si in Formularul 098. Aceste completari deja aplicabile sunt incluse in Ordinul ANAF nr. 1.381/2017, aparut in Monitorul Oficial la aceeasi data mai sus mentionata – 10.05.2017.

Potrivit Codului de procedura fiscala, Declaratia de inregistrare fiscala se depune in termen de 30 de zile de la:
• data infiintarii potrivit legii, in cazul persoanelor juridice, asocierilor si al altor entitati fara personalitate juridica;
• data eliberarii actului legal de functionare, data inceperii activitatii, data obtinerii primului venit sau dobandirii calitatii de angajator, dupa caz, in cazul persoanelor fizice.

De asemenea, in cazul in care apar modificari sau completari ulterioare ale datelor din continutul declaratiei de inregistrare fiscala, acestea trebuie sa fie aduse la cunostinta organului fiscal in termen de 15 zile de la data producerii acestora, prin completarea si depunerea declaratiei de mentiuni. Astfel, declaratia de mentiuni se completeaza ori de cate ori se modifica sau se completeaza datele declarate anterior.

In acest sens, avand in vedere ca modificarea Formularului 010 presupune aducerea la cunostinta organului fiscal central a unor noi informatii privind contribuabilul, consideram ca este necesara depunerea declaratiei si in acest caz.

Avand in vedere cele mentionate, opinia noastra este ca toti contribuabilii ar trebui sa depuna Formularul 010 in noul format in termen de 15 zile de la publicarea ordinului in Monitorul Oficial. In situatia in care nu este posibila depunerea formularului direct la registratura organului fiscal competent, recomandam depunerea acestuia prin posta, prin scrisoare (cu valoare) recomandata, cu confirmare de primire.

Sursa: Ceccar Gorj

(Visited 1,845 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.