Tratament contabil si fiscal amortizare utilaj in conservare

Intrebare: Care este tratamentul contabil si fiscal al amortizarii unui utilaj trecut in conservare?

* 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca
* Regulament intern: model si documente conexe

Raspuns ANAF: Conform reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, administratorii sociatatii trebuie sa aprobe politici contabile pentru operatiunile derulate, inclusiv proceduri proprii pentru situatiile prevazute de legislatie. In cazul entitatilor care nu au administratori, politicile contabile se aproba de persoanele care au obligatia gestionarii entitatii respective.

In cazul in care imobilizarile corporale sunt trecute in conservare, in functie de politica contabila adoptata, societatea inregistreaza in contabilitate o cheltuiala cu amortizarea sau o cheltuiala corespunzatoare ajustarii pentru deprecierea constatata.

Din punct de vedere fiscal, in conformitate cu prevederile Codului fiscal, in cazul in care mijloacele fixe amortizabile sunt trecute in regim de conservare, in functie de politica contabila adoptata, valoarea fiscala ramasa neamortizata la momentul trecerii in conservare se recupereaza pe durata normala de utilizare ramasa, incepand cu luna urmatoare iesirii din conservare a acestora, prin recalcularea cotei de amortizare fiscala.

Ca atare, pe perioada conservarii mijlocului fix respectiv, nu se deduce amortizarea fiscala, urmand ca valoarea fiscala ramasa neamortizata la momentul trecerii in conservare sa se recupereze pe durata normala de utilizare ramasa, incepand cu luna urmatoare iesirii din conservare a acestuia, prin recalcularea cotei de amortizare fiscala.

Baza legala:
Legea nr 227 / 2015 articolul 28 alin. (12) lit k)
Ordinul ministrului finantelor publice nr 1802 / 2014 articolul pct. 61 si pct.238 alin. (4)

Sursa: ANAF

(Visited 436 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


7 × = sixty three

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.287 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.