ANAF: valoarea tichetelor de masa se include in venitul brut salarial (01.01.2018)

Tema sesiunii de asistenta online de astazi a fost contributii sociale si impozit datorat pentru veniturile din salarii incepand cu 1 ianuarie 2018 (ANAF).

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe
*(EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic

 

Incepand cu 01.01.2018 asigurarile sociale obligatorii vor cuprinde urmatoarele contributii:

1. Contributia la asigurari sociale
– in cota de 25%, care este datorata de persoanele fizice ce au calitate de angajati sau de alte persoane fizice in anumite conditii specifice. Se retine din venitul persoanei fizice;
– 4% datorata in cazul conditiilor deosebite de munca, astfel cum sunt prevazute in Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile şi completarile ulterioare, de catre persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora;
– 8% datorata in cazul conditiilor speciale de munca, astfel cum sunt prevazute in Legea nr. 263/2010, de catre persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora.

2. Contributia la asigurarile sociale de sanatate in cota de 10%, care este datorata de persoana fizica asigurata, ce realizeaza venituri din salarii.

3. Contributia asiguratorie pentru munca in cota de 2,25%, este datorata de angajatori, baza de calcul fiind fondul brut de salarii.

Intrebare: Pentru contractele de munca cu timp partial, cum se vor calcula si retine contributiile de la 01.01.2018?
Raspuns ANAF: In ceea ce priveste contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate datorate de angajatori, astfel:

In cazul persoanelor fizice care obtin, in baza unui contract individual de munca cu timp partial, venituri din salarii sau asimilate salariilor, contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza aplicand cotele prevazute de lege (25% CAS si 10% CASS) la castigul lunar brut.

In cazul in care salariatii obtin venituri brute mai mici decat salariul minim brut pe tara, nivelul contributiei de asigurari sociale si contributiei de asigurari sociale de sanatate vor fi cele aferente salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributiile, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.

Agajatorii (persoane fizice si juridice) au obligatia de a calcula si de a retine la sursa contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate datorate de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor.

Intrebare: Concret, la un salariu brut de 1900 Ron cat va primi salariatul “in mana” si cat va plati angajatorul la cotributii, la un program al angajatului de 2 ore,4 ore sau 8 ore ? Va multumesc.

Raspuns ANAF: Contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate, datorata de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, nu pot fi mai mici decat nivelul contributiilor sociale calculate asupra salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributiile sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.

In cazul prezentat,( pentru un venit de 1900 lei) indiferent de numarul orelor de munca prevazut in contractul de munca, daca venitul brut este peste salariul de baza minim brut (ce va fi stabilit incepand cu luna ianuarie 2018), contributiile sociale se calculeaza la venitul brut.

Contabun.ro a mai publicat si:
* Contributii sociale: modificari de la 01.01.2018 (OUG 79/2017)
* Impozit si contributii datorate in cazul veniturilor din salarii realizate incepand cu 1 ianuarie 2018 (OUG 79/2017)

Intrebare: Valoarea tichetelor de masa acordate se adauga la venitul brut salarial pentru calcularea deducerii personale?Exemplu:tichete de masa 300 lei,venit brut salarial 2000 lei. In ceea ce priveste acordarea deducerii,venitul brut ce se ia in calcul este 2000 sau 2300 lei?

Raspuns ANAF: Da. Valoarea tichetelor de masa se include in venitul brut salarial.Venitul ce se ia in calcul la stabilirea deducerilor este de 2300 lei.

(Visited 7,464 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.