ITM: Indemnizatia de detasare transnationala si de mobilitate (info utile)

In contextul noilor modificari legislative privind transportatorii rutieri transfrontalieri precum si al legii care modifica regimul fiscal aplicabil inclusiv indemnizatiilor de deplasare, problema remuneratiilor minime ce trebuie platite angajatilor care sunt detasati transfrontalier a devenit foarte importanta.

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca, actualizat la zi
* Salarizarea in sectorul privat – ghid practic si modele documente editabile, actualizat la zi

Astfel, in situatia in care salariatul este detasat transfrontalier pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii Europene sau pe teritoriul mai multor state, firma trebuie sa ii asigure acestuia nivelul salarial minim stabilit in statul sau statele respective.

Potrivit modificarilor din 2020, in Legea nr. 16/2017 a aparut sintagma ”remuneratia aplicabila pe teritoriul altui stat membru UE” care reprezinta: „suma de bani stabilita de dreptul intern si/sau practicile nationale ale statului membru pe teritoriul caruia este detasat lucratorul, reprezentand toate elementele constitutive ale remuneratiei care sunt obligatorii conform dreptului intern, actelor cu putere de lege si actelor administrative sau conventiilor colective sau sentintelor arbitrale, care au fost declarate cu aplicabilitate generala”.

Observam ca dispare conceptul de salariu minim aplicabil fiind inlocuit cu cel de remuneratie aplicabila care, pe langa salariul minim contine si alte elemente, inclusiv indemnizatia de detasare transnationala.

In conditiile in care aceasta indemnizatie se acorda numai in vederea compensarii incovenientelor legate de detasare, si nu include costurile de cazare si transport, este considerata parte a remuneratiei aplicabile, chiar daca are un regim fiscal diferit de cel al salariului.

Astfel, potrivit Legii nr. 72/2022, nu sunt impozabile, ca salariile:
-indemnizatia de delegare, indemnizatia de detasare, inclusiv indemnizatia specifica detasarii transnationale, prestatiile suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate, precum si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati potrivit legislatiei in materie, pe perioada desfasurarii activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate, in interesul serviciului, in limita unui plafon stabilit conform Legii nr.227/2015 Codul fiscal.

Important de retinut este faptul ca si prestatiile suplimentare la care au dreptul salariatii, in baza clauzei de mobilitate, au acelasi tratament fiscal.

Potrivit Codului muncii, clauza de mobilitate este una dintre clauzele specifice care pot fi incluse in contractul individual de munca in cazul in care salariatul nu isi desfasoara activitatea intr-un loc de munca stabil. In aceasta situatie salariatul are dreptul la beneficii suplimentare in bani sau in natura, iar ”cuantumul prestatiilor suplimentare in bani sau modalitatile prestatiilor suplimentare in natura sunt specificate in contractul individual de munca” mai precizeaza acelasi act normativ.

Sursa: ITM Salaj

(Visited 1,288 times, 1 visits today)

One Response to ITM: Indemnizatia de detasare transnationala si de mobilitate (info utile)

  1. Bogdan says:

    Când primesc banii

Leave a Reply

Your email address will not be published.