(EDITABIL) Regulament intern: model actualizat in 24.10.2022

Prin Legea nr.283/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, precum si a OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, ca urmare a implementării Directivei UE nr.1152/2019 si a Directivei UE nr.1158/2019, in vigoare din 22.10.2022, sunt aduse modificari si completari importante Codului muncii si cu privire la regulamentul intern.

Conform noilor prevederi, regulamentul intern trebuie sa cuprinda si urmatoarele categorii de dispozitii:
– reguli referitoare la preaviz;
– informatii cu privire la politica generala de formare a salariatilor, daca exista.

In plus, mai nou, angajatorul are obligatia de a aduce la cunostinta fiecarui salariat prevederile regulamentului intern, in prima zi de lucru, si de a face dovada indeplinirii acestei obligatii.

Aducerea la cunostinta salariatilor a prevederilor regulamentului intern se poate realiza pe suport hartie sau in format electronic, cu conditia ca, in acest din urma caz, documentul sa fie accesibil salariatului si sa poata fi stocat si printat de catre acesta.

Regulamentul intern isi produce efectele fata de salariat de la momentul luarii la cunostinta a acestuia.

Amintim ca prin Legea nr.283/2022 au fost aduse o serie de modificari si completari Codului muncii care implicit duc si la modificarea si/sau completarea regulamentului intern, documentul prin care angajatorul stabileste regulile de desfasurare a activitatii in unitate, cu conditia ca acestea sa nu contravina legii.

Intocmirea regulamentului intern este atributul exclusiv al angajatorului, sindicatul sau reprezentantii salariatilor fiind doar consultati.

Va aducem la cunostinta ca lucrarea Regulament intern: model si documente conexe din Libraria Contabun.ro a fost actualizata in 24.10.2022, in baza ultimelor modificari legislative, dupa cum urmeaza:

Actualizare 42 (24.10.2022):
Lucrarea a fost actualizata, dupa cum urmeaza:
– Au fost aduse modificari si completari lucrarii in baza Legii nr.283/2022 pentru modificarea si completarea Codului muncii si a Codului administrativ, in vigoare din 22.10.2022.
*Au fost aduse actualizari partii teoretice a lucrarii pentru a fi in concordanta cu ultimele modificari legislative.
*Modelul de regulament intern din lucrare a fost completat cu un nou capitol cu privire la formarea profesionala a salariatilor; au fost dezvoltate prevederile privind preavizul in cazul concedierii si in cazul demisiei; au fost adaugate prevederi cu privire la concediul de ingrijitor si absenta de la locul de munca a salariatilor in situatii neprevazute, determinate de o situatie de urgenta familiala; au fost aduse completari cu privire la programe individualizate de munca; au fost aduse actualizari si cu privire la informarea salariatilor, dar si alte completari in baza Legii nr.283/2022.
– Au fost aduse modificari lucrarii, inclusiv notelor de subsol, in baza Legii nr. 275/2022 prin care se respinge OUG nr. 37/2021 pentru modificarea si completarea Codului muncii.
– Au fost aduse modificari prevederilor din modelul de regulament cu privire la incetarea de drept a contractului de munca, in baza Legii nr.140/2022.
– Au fost aduse o serie de completari modelului de regulament intern, cu informatii utile in relatia salariat-angajator.
– Au fost renumerotate o serie de articole din modelul de regulament.

Mai multe detalii gasiti accesand acest link: Regulament intern: model si documente conexe

Elena Savciuc a mai publicat si:
*(EDITABIL) Salarizarea in sectorul privat – ghid practic si modele documente editabile
*(EDITABIL) Concedii medicale – ghid practic
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca
* (EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic, acualizat la zi

(Visited 9,680 times, 2 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.