Deducerea personala – ce avem diferit de la 1 ianuarie 2023 fata de anul trecut

Deducerea personala este reglementata de art.77 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, articol care a suferit modificari importante prin OG nr.16/2022, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2023.

Elena Savciuc a mai publicat si:
*Salarizarea in sectorul privat – ghid practic si modele documente editabile
*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe
*(EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic

Astfel, de la 1 ianuarie 2023 deducerea personala cuprinde deducerea personala de de baza si deducerea personala suplimentara.

Deducerea personala de baza se acorda in conditii similare cu deducerea personala asa cum s-a acordat pana la 31 decembrie 2022. S-a modificat plafonul maxim pana la care se acorda deducerea, de la 3.600 la 5.000 lei (2.000 de lei peste nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata aprobat prin hotarare a Guvernului, in vigoare in luna de realizare a venitului).

Avem si alte praguri pentru stabilirea deducerii personale de baza, in functie de venitul brut lunar realizat, prin raportare la salariul minim, care de la 1 ianuarie este de 3.000 lei, si de numarul persoanelor aflate in intertinere.

Iar venitul persoanelor aflate in intretinerea salariatului nu trebuie sa depaseasca lunar 600 lei (20% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, cu cateva exceptii), fata de 510 lei cat era prevazut pana la 31 decembrie 2022.

In ceea ce priveste deducerea personala suplimentara, aceasta se acorda in doua situatii, dupa cum urmeaza:
a) 15% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru persoanele fizice cu varsta de pana la 26 de ani, care realizeaza venituri din salarii al caror nivel este de pana la plafonul maxim prevazut mai sus.
b) 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu varsta de pana la 18 ani, daca acesta este inscris intr-o unitate de invatamant, parintelui care realizeaza venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora.

Pentru a doua situatie, in cazul in care copilul este intretinut de ambii parinti, deducerea personala suplimentara de 100 lei pentru fiecare copil se acorda doar unuia dintre parinti prin prezentarea documentului care atesta inscrierea copilului intr-o unitate de invatamant si a unei declaratii pe propria raspundere din partea parintelui beneficiar. In situatia in care parintele care doreste sa beneficieze de ducerea personala suplimentara desfasoara activitate la mai multi angajatori, trebuie sa declare si ca nu beneficiaza de astfel de deduceri de la un alt angajator.

Ca si completare, pentru copilul minor aflat in intretinerea parintilor, deducerea personala de baza se acorda in continuare fiecaruia dintre parinti. Deducerea personala suplimentara se acorda, insa, doar unuia dintre parinti, in conditiile prevazute mai sus.

savciuc1Autor: Elena Savciuc – expert legislatia muncii, membru acreditat UNELM
* Experienta de peste 15 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center

(Visited 1,879 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.