Proiect: Actele aditionale la CIM se vor incheia inainte a a produce efecte

Potrivit unui proiect de lege pentru modificarea si completarea Codului muncii, publicat pe site-ul Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, se doreste si modificarea art.17 alin.(5) din Codul muncii. Prin urmare, orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) a art.17 din Codul muncii in timpul executarii contractului individual de munca va impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.

RI 2017

 

 

Vezi si Regulament intern: model si documente conexe

 

 

 

In prezent art.17 alin.(5) din Codul muncii prevede ca orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.

Din expunerea de motive pentru modificarea art.17 alin.(5) aflam ca: “Conform art. 41 alin. (1) si (2) contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor, modificarea unilaterala fiind posibila numai in cazurile si in conditiile prevazute de Codul muncii. Cum acest acord trebuie sa fie materializat intr-un inscris, respectiv in actul aditional la contractul individual de munca, apreciem ca acesta trebuie sa fie incheiat anterior producerii efectelor juridice ale modificarii si nu in 20 de zile lucratoare dupa producerea modificarii, efectele producându-se pentru viitor si nu retroactiv, cum este stipulat in prezent”.

Proiectul de modificarea a Codului muncii poate fi consultat aici.

Propunerea de modificare a codului muncii are drept scop de a contribui la eficientizarea actiunilor de identificare si sanctionare a cazurilor de munca nedeclarata, la cresterea gradului de protectie a lucratorilor expusi acestui fenomen prin descurajarea angajatorilor care sunt tentati sa utilizeze munca nedeclarata de a incalca legislatia aplicabila si la sprijinirea concurentei loiale.

 

(Visited 868 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.