Seful Inspectiei Muncii: ”Programul flexibil trebuie stipulat in Regulamentul Intern”

Prin noile modificari ale Codului muncii se complica foarte mult evidenta contractelor de munca si a prezentei salariatilor la serviciu.

*145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca – actualizat la zi
*Regulament intern: model si documente conexe – actualizat la zi

Companiile sunt ingrijorate de noile modificari ale Codului muncii, pentru ca nu stiu cum sa aplice legea astfel incat sa nu riste amenzi de la inspectorii de munca, arata concluziile conferintei „Piata muncii – de la realitatile de astazi, la predictiile de maine“, organizata ieri de firma de audit si consultanta fiscala KPMG in parteneriat cu ZF.

Companiile acuza autoritatile ca au birocratizat foarte mult procedurile prin noile modificari ale Codului muncii – cum este cazul mentionarii orei venirii si plecarii fiecarui angajat de la birou- si nu stiu cum sa aplice legea pentru a evita amenzile.

„Noi nu controlam politicile interne ale companiilor, nu le spunem cum sa faca programul de lucru. Dar daca au program flexibil, acest lucru trebuie sa fie stipulat undeva, in regulamentul intern, pentru ca altfel nu consider ca exista. Dovada se poate face prin carduri sau prin fise de prezenta“, a spus Dantes Nicolae Bratu, seful Inspectiei Muncii.

El a clarificat astfel una dintre cele mai mari dileme ale angajatorilor din ultima perioada, care nu stiau cum sa evidentieze ora de incepere si de terminare a muncii angajatului, conform noilor prevederi legislative. Bratu a adaugat ca aceste modificari au ca scop combaterea muncii la negru, intrucat exista santiere in care muncitorii „au contracte de munca de 2 ore pe zi si stau 12 ore la munca”.

Contabun.ro a publicat si:
*„Capcanele” fisei de pontaj. Atentie la ce treceti in Regulamentul intern
* CAS si CASS datorate de angajatori pentru CIM cumulate (clarificari ANAF)

Sursa: zf.ro

(Visited 2,753 times, 1 visits today)

One Response to Seful Inspectiei Muncii: ”Programul flexibil trebuie stipulat in Regulamentul Intern”

  1. Mona says:

    Tocmai despre astfel de contracte este vorba, angajatorii, multi dintre ei fura statul si il fura si pe angajat. Prin astfel de contracte, fara anexe la contract in care sa se specifice efectiv numarul de ore petrecute la lucru, angajatorul are tot felul de pretentii, de program prelungit, de pogram de lucru in weekend, de care nu stie nimeni pentru ca in contract nu exista !
    Salariul trecut in contract este cel minim pe economie, dar oamenii lucreaza si de noapte, fara sporuri de noapte, fara sporuri de weekend. De aici ajungem si la pensie care este foarte mica in comparatie cu munca depusa intr-o viata. Toti angajatorii se plang de birocratie, dar nu birocratia este cea care fura statul, dilemele angajatorilor in mare parte sunt acelea ca vor sa fure cu acte in regula, si din pacate dupa cum vad articolele dvs. ii ajuta sa faca acest lucru. Am citit in codul muncii ca fisa postului si regulamentul intern nu pot fi atacate, ele sunt facute de angajatori ca protectie proprie. Singurul act real si valabil intr-o instanta judecatoreasca este contractul de munca si actul aditional la contract. Va rog foarte mult sa-i invatati pe cei care muncesc, pe cei angajati in tot felul de firme, sa fie atenti la ceea ce semneaza, si invatati-ne si pe noi sa ne protejam de birocratia din firmele angajatoare.
    Multumesc, cu respect !

Leave a Reply

Your email address will not be published.