Guvernul renunta la facilitatile pentru PFA (OUG 79/2017)

Guvernul a renuntat la una dintre masurile importante care trebuia introdusa in Codul Fiscal, modificat saptamana trecuta.

Astfel, forma publicata in Monitorul Oficial a proiectului care schimba Codul Fiscal nu mai include regula care stabilea ca, de la inceputul anului urmator, un salariat care ar fi obtinut si venituri din activitati independente nu ar mai fi platit contributii la asigurari de sanatate (CASS) si pensie (CAS) si CASS pentru acestea din urma, atentioneaza consultantul fiscal Cornel Grama intr-un material transmis Profit.ro.

In consecinta aceste persoane vor continua sa achite anul urmator, la fel ca in prezent, contributia la CAS (care de la 1 ianuarie se va situa la 25%) la venitul net realizat, iar pe cea la CASS (de 10% de la 1 ianuarie), la nivelul salariului minim, chiar daca sunt in paralel si salariati si achita contributii si pentru salariu.

Astfel, in forma publicata in Monitorul Oficial, persoanele fizice ce obtin venituri din activitati independente, profesii liberale, PFA, drepturi de proprietate intelectuala NU MAI SUNT SCUTITE de plata contributiilor la CAS si CASS daca au si venituri din salarii, desi in NOTA DE FUNDAMENTARE a proiectului de modificare a Codului Fiscal erau scutite.

Prin urmare, vor fi platite, de anul urmator, CAS de 25% la valoarea venitului net realizat si CASS de 10% la salariul minim pe economie.

Contabun.ro a mai publicat si:
*OUG 79/2017: modificarile codului fiscal, publicate in Monitorul Oficial
*Olguta Vasilescu: Vom prelungi perioada de introducere a contractelor individuale de munca

(Visited 1,717 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


nine × = 9

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.