Concediul de odihna suspenda preavizul?

Intrebare: Daca un salariat se afla in perioada de preaviz in cazul unei concedieri (art.65 alin.1), poate sa-si efectueze zilele de concediu de odihna ramase, in acest timp ?

Raspuns Elena Savciuc, expert legislatia muncii: Potrivit prevederilor art. 75 alin.(1) si (3) din Codul muncii, persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare. In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia cazului in care contractul de munca este suspendat pentru absentele nemotivate ale salariatului.

Iar potrivit prevederilor art.49 alin.(1), (2), (5) si (6) din Codul muncii, suspendarea contractului individual de munca poate interveni de drept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral al uneia dintre parti. Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator. De fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza. In cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

Legiuitorul a prevazut o serie de situatii de suspendare a contractului individual de munca insa printre aceste situatii nu se regaseste si suspendarea contractului individual de munca pe perioada concediului de odihna.

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

Intrucat concediul de odihna nu reprezinta o situatie de suspendare a contractului individual de munca, consideram ca zilele de concediu de odihna ramase, total sau partial, pot fi efectuate in perioada de preaviz, fara sa o suspende. Contractul individual de munca va inceta la data expirarii termenului de preaviz.

In cazul in care numarul zilelor de concediu de odihna neefectuate este mai mare decat durata preavizului, zilele de concediu ramase vor fi compensate in bani la incetarea contractului de munca.

Totusi, pentru ca salariatul sa poata efectua concediul de odihna pe durata preavizului, trebuie sa exista acordul angajatorului. In situatia in care cererea de concediu nu a intervenit in perioada programata in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, iar angajatorul nu se poate lipsi de serviciile salariatului in aceasta perioada, acesta are dreptul sa nu aproba cerea de concediu de odihna.

Cum dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari, conform prevederilor art.144 din Codul muncii, concediul de odihna neefectuat va fi compensat in bani la incetarea contractului de munca.

Prin urmare, apreciem ca in perioada in care salariatul este in concediu de odihna, nu intervine suspendarea contractului individual de munca, astfel ca nici termenul de preaviz nu se suspenda.

Totusi, exista hotarari date de instante care considera ca preavizul nu se poate suprapune concediului de odihna. In acest sens avem, ca si exemplu, o decizie a Tribunalului Constanta (instanta de fond) care a considerat, in speta vizata, concediul de odihna ca un caz de suspendare prin acordul partilor a termenului de preaviz. Decizia Tribunalului a fost insa modificata de Curtea de apel care a admis recursul si a considerat ca pe perioada in care reclamantul a efectuat concediul de odihna, nu a intervenit o suspendare a contractului individual de munca al  acestuia, astfel ca nici termenul de preaviz la care era indreptatit nu a fost suspendat, acesta fiind implinit la data la care s-a dispus desfacerea contractului de munca (a se vedea in acest sens Decizia 57/CM/2012).

Nu uitati sa va inregistrati si in grupul nostru de pe Facebook – Legislatia muncii&Revisal&Salarizare

savciuc1Autor:
Elena Savciuc, expert legislatia muncii contabun.ro
*Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
*Profil Linkedin Elena Savciuc

(Visited 6,802 times, 1 visits today)

One Response to Concediul de odihna suspenda preavizul?

  1. podosi stica says:

    BUna ziua,
    as putea sa va pun o intrebare in ceea ce priveste legislatia in domeniul muncii unui functionar public ( vsv de o revenire la serviciu dupa o cercetare penala)
    Multumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published.