Munca suplimentara: cand si cum se plateste

Ca si regula, repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus. In functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.

Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare. Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana, cu cateva exceptii (a se vedea art.113 si art.114 din Codul muncii).

Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru. In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut mai sus, in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia. Sporul pentru munca suplimentara se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza (a se vedea art.122 si art.123 din Codul muncii).

RI-2021

 

*Va propunem un model de regulament intern (EDITABIL),  in lucrarea Regulament intern: model si documente conexe

 

Mentionam si faptul ca in perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni (a se vedea art.122 alin.(3) din Codul muncii).

Tinerii in varsta de pana la 18 ani nu pot presta munca suplimentara (a se vedea art.124 din Codul muncii).

Nu pot efectua ore suplimentare nici angajatii care sunt incadrati in baza unor contracte de munca cu tip partial, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora (a se vedea art.105 alin.(1) lit.c) din Codul muncii).

Nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei pentru fiecare persoana identificata ca prestand munca suplimentara (a se vedea art.260 alin.(1) lit.i) din Codul muncii).

Amintim ca OUG nr.117/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, publicata in Monitorul Oficial nr.951 din 5 octombrie 2021, a adus modificari si cu privire la munca suplimentara. Potrivit ultimelor modificari, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia, asa cum am precizat mai sus, fata de 60 de zile cum era pana la aceasta modificare, prevedere care se aplica din 5 octombrie 2021.

Prin urmare, in baza prevederilor mentionate mai sus, consider ca salariatul care efectueaza munca suplimentara va primi salariul corespunzator pentru orele lucrate suplimentar si timp liber corespunzator in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut mai sus, in luna urmatoare, salariatul va primi un spor la salariu corespunzator duratei acesteia, spor stabilit prin negociere si care nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

In plus, din prevederile Codului muncii intelegem ca, compensarea orelor suplimentare cu timp liber corespunzator nu este o optiune, ci solutia principala. Doar daca acest lucru nu este posibil, atunci munca suplimentara se compenseaza cu un spor la salariu.

Vezi si:

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

* (EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic, acualizat la zi

savciuc1Autor: Elena Savciuc, expert legislatia muncii, membru UNELM
* Experienta de peste 15 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center

(Visited 1,635 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.