Determinarea bazei de calcul a indemnizatiei de concediu medical. Cum se aplica plafonul reprezentand valoarea a 12 salarii minime brute pe tara?

Potrivit prevederilor art.10 alin.(1) din OUG nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare, baza de calcul a indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate se determina ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca.

RI-2021

 

*Va propunem un model de regulament intern (EDITABIL), in lucrarea Regulament intern: model si documente conexe

 

 

Si la art.61 alin.(1) din Normele de aplicare a prevederilor OUG nr.158/2005, aprobate prin Ordinul nr.15/2018, cu modificarile si completarile ulterioare,  aflam ca baza de calcul a indemnizatiilor se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni, anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar.

Iar la art.62 alin.(2), exemplul nr.5 din Norme gasim un exemplu de calcul pentru situatia in care veniturile din ultimele 6 luni depasesc plafonul lunar stabilit de lege. In exemplul dat, daca venitul lunar depaseste limita a 12 salarii minime brute pe tara in vigoare pentru luna respectiva, venitul lunar se plafoneaza la aceasta limita. Veniturile incluse in baza de calcul a indemnizatiilor nu trebuie sa depaseasca plafonul maxim lunar reprezentand valoarea a 12 salarii minime brute pe tara.

Asadar, din prevederile legale mentionate mai sus reiese ca plafonul maxim reprezentand valoarea a 12 salarii minime brute pe tara se aplica la venitul din fiecare luna luata in calcul pentru determinrea bazei de calcul a indemnizatiei de concediu medical.

Vezi si:

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea CIM, actualizate la zi

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

*(EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practice, actualizat la zi

*(EDITABIL) Concedierea colectiva – ghid practic

*(EDITABIL) Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare

(Visited 999 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.