Cum calculam contributiile sociale pentru CIM part time – de la 1 august 2017

Reamintim ca in Monitorul Oficial nr.598 din data de 25 iulie 2017 a fost publicata OUG nr. 4/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Vezi si
*Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare

*145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

Potrivit noilor prevederi care intra in vigoare la data de 1 august 2017 si se aplica incepand cu veniturile aferente lunii august 2017, angajatorii vor calcula contributia de asigurari sociale (CAS 15,8%) si condtributia de asigurari sociale de sanatate (CASS 5,2%) la nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata (1450 lei), pentru toti salariatii, indiferent de norma contractului individual de munca.

Astfel, in cazul castigului lunar brut realizat in baza unui contract individual de munca cu timp partial, al carui nivel este sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, venitul luat in calcul la determinarea bazei lunare de calcul a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de angajatori sau persoanele asimilate acestora este salariul minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributiile de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.

Aceste prevederile nu se aplica persoanelor persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, pe perioada in care salariatii acestora se afla in una dintre urmatoarele situatii:
a) sunt elevi sau studenti, cu varsta pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare;
b) sunt ucenici, potrivit legii, in varsta de pana la 18 ani;
c) sunt persoane cu dizabilitati carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi;
d) au calitatea de pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, cu exceptia pensionarilor pentru limita de varsta care beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi/statute speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii cu pensia stabilita in unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;
e) realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara.

Pentru aplicarea prevederilor de la situatiile prevazute la lit.a), c) si d) angajatorul va solicita salariatilor documente justificative. In cazul salariatilor care realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca procedura de aplicare se va stabili prin ordin al ministrului finantelor publice.

Tinem sa sublinem faptul ca venitul net realizat de salariati nu va fi afectat de aceste modificari legislative. Contributiile individuale se vor calcula ca si pana acum, la castigul brut realizat, chiar daca acesta este sub nivelul salariului minim. S-au adus modificari doar la nivelul contributiilor sociale datotare de angajator.

savciuc1Autor:
Elena Savciuc, expert legislatia muncii contabun.ro
*Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
*Profil Linkedin Elena Savciuc

(Visited 7,656 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.