Regulament intern: data de la care regulamentul intern produce efecte

Potrivit prevederilor art.243 din Codul muncii, dupa adoptare, pentru a produce efecte, regulamentul intern trebuie adus la cunostinta salariatilor.

 

* Regulament intern: model si documente conexe
* Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare

 

Obligatia de informare ii revine angajatorului, iar modul concret de informare a salariatilor cu privire la continutul regulamentului intern se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, dupa caz, prin continutul regulemantului intern. Regulamentul intern se afiseaza la sediul angajatorului.

Aceeasi procedura de informare trebuie urmata si in cazul in care intervine vreo modificare in continutul regulamentului intern.

In plus, ori de cate ori este angajat un nou salariat, angajatorul are obligatia de a-i aduce la cunostinta prevederile regulamentului intern aplicabil.

De retinut este faptul ca regulamentul intern produce efecte fata de salariatii angajatorului din momentul incunostintarii acestora cu privire la continutul regulamentului intern si nu de la o data stabilita de angajator. Nu este ca si in cazul contractului colectiv de munca incheiat la nivelul unitatii care se aplica de la data inregistrarii lui la ITM sau de la o data ulterioara stabilita de parti.

Este recomandata, pe langa afisarea regulamentului intern la sediu, afisarea acestuia si la punctele de lucru, centrele de productie etc., in functie de modul de organizare a angajatorului, pentru a facilita accestul salariatilor la continutul regulamentului intern.

Contabun.ro a mai publicat si:
* Regulament intern 2017: contraventii prevazute pentru lipsa regulamentului intern
* Regulament intern 2017: categorii de dispozitii ce trebuie sa se regaseasca in RI

Nu este suficienta doar afisarea regulamentului intern. Informarea, dupa parerea noastra, trebuie sa aiba ca si finalitate dovada informarii, care se realizeaza, de regula, prin intocmirea unui tabel cu salariatii societatii care semneaza ca au luat la cunostinta de prevederile regulamentului sau de modificarile aduse acestuia, sau chiar prin inmanarea unui exemplar din regulamentul intern pe care salariatul, dupa ce il va citi, va semna pe fiecare pagina. Se pot stabili si alte mijloace de informare dar important este ca angajatorul sa aiba dovada ca salariatul si-a insusit prevederile acestui document. Data la care salariatul a semnat ca a luat la cunostinta de prevederile regulamentului intern este data de la care regulamentul intern isi produce efectele fata de salariatul in cauza.

(Visited 778 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.