Concediul medical nu trebuie sa depaseasca 90 de zile pe an pentrut toate codurile de boala sau termenul de 90 de zile se calculeaza pe fiecare cod de boala?

Potrivit prevederilor art.34 din OUG nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare, durata concediilor pentru tuberculoza, unele tipuri de arsuri care se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta, inclusiv pentru perioada de recuperare, neoplazii, SIDA, boli cardiovasculare, a concediilor pentru sarcina si lauzie, ingrijirea copilului bolnav, pentru reducerea timpului de munca, pentru carantina sau izolare, precum si pentru risc maternal nu diminueaza numarul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afectiuni.

RI-2021

 

*Va propunem un model de regulament intern (EDITABIL),  in lucrarea Regulament intern: model si documente conexe

 

La art.13 alin.(1) si (2) din OUG nr.158/2005 aflam ca durata de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este de cel mult 183 de zile in interval de un an, socotita din prima zi de imbolnavire. Incepand cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de catre medicul specialist pana la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale.

In situatii temeinic motivate de posibilitatea recuperarii medicale, medicul curant (specialist sau primar) care monitorizeaza afectiunea ce a determinat incapacitatea temporara de munca poate sa formuleze in atentia medicului expert al asigurarilor sociale o propunere de prelungire a concediului medical peste durata de 183 de zile, in scopul evitarii pensionarii de invaliditate si mentinerii asiguratului in activitate. A se vedea in acest sens prevederile art.14 si 15 din OUG nr.158/2005 si Procedura privind prelungirea concediului medical peste 183 de zile pentru cel mult 90 de zile, in raport cu evolutia cazului si cu rezultatele actiunilor de recuperare, aprobata prin Ordinul nr.953/783/2017.

Elena Savciuc a mai publicat si:

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea CIM, actualizate la zi

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

Iar la art.13 alin.(3) si (4) din OUG nr.158/2005 aflam ca durata de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este mai mare in cazul unor boli speciale si pentru unele tipuri de arsuri care se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta, inclusiv pentru perioada de recuperare, si se diferentiaza dupa cum urmeaza:

a) un an, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, denumita in continuare CNAS, cu acordul Ministerului Sanatatii;

b) un an si 6 luni, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru SIDA si neoplazii, in functie de stadiul bolii;

c) pe toata perioada de tratament, pana la vindecare, pentru tuberculoza;

d) pe toata perioada de tratament, pana la vindecare, pentru unele tipuri de arsuri care se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta, inclusiv pentru perioada de recuperare.

Cconcediile si indemnizaiile pentru incapacitate temporara de munca determinata de bolile infectocontagioase pentru care se instituie masura izolarii, potrivit legii, se acorda pana la data confirmarii persoanei ca fiind vindecata pe baza examinarilor clinice si paraclinice sau a recomandarii medicului care constata ca riscul de transmitere a bolii nu mai exista.

Prin urmare, durata de acordare a concediilor pentru incapacitate temporara de munca este de 90 de zile in interval de un an, socotita din prima zi de imbolnavire, durata care poate fi prelungita pana la 183 de zile cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale, sau chiar si mai mult, in anumite situatii.

Insa, daca este vorba de boli speciale (concedii pentru tuberculoza, unele tipuri de arsuri, inclusiv pentru perioada de recuperare, neoplazii, SIDA, boli cardiovasculare), durata de acordare a concediilor medicale este mai mare. Durata acestor concedii medicale se calculeaza separata si nu afecteaza (nu diminueaza) numarul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afectiuni.

Nu diminueaza numarul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afectiuni nici durata concediilor pentru sarcina si lauzie, pentru ingrijirea copilului bolnav, pentru reducerea timpului de munca, pentru carantina sau izolare, pentru risc maternal.

savciuc1Autor: Elena Savciuc, expert legislatia muncii, membru UNELM
* Experienta de peste 15 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center

 

(Visited 2,249 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.