Certificatul de concediu medical: info utile

Dreptul la concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate se naste in baza certificatului medical eliberat de medicul curant, conform reglementarilor in vigoare.

Certificatele de concediu medical se completeaza si se elibereaza la data la care se acorda consultatia medicala, stabilindu-se numarul necesar de zile de concediu medical.

Elena Savciuc a mai publicat si:
* Concedii medicale – ghid practic
* Regulament intern: model si documente conexe
* Salarizarea in sectorul privat – ghid practic si modele documente editabile

In situatia imposibilitatii prezentarii asiguratului la medic, se pot acorda certificate de concediu medical cu retroactivitate de 24 de ore numai in cazul certificatelor de concediu medical „initial“.

Pentru certificatele medicale „in continuare“, data acordarii nu poate fi mai mare decat data la care se termina valabilitatea certificatelor de concediu medical acordate anterior pentru aceeasi afectiune. Prin exceptie, mai nou, in situatia in care prima etapa a concediului medical pentru incapacitate temporara de munca se finalizeaza intr-o zi nelucratoare, certificatul de concediu medical in continuare poate fi eliberat in prima zi lucratoare care urmeaza.

Concediul medical se prelungeste, ca si regula, in cazul mentinerii afectiunii, caz in care pe certificatul medical in continuare va fi inscris acelasi cod de diagnostic.

Certificatul medical in continuare va avea inscrise si seria si numarul certificatului anterior. De regula, concediile medicale consecutive “in continuare” au si acelasi cod indemnizatie. Sunt situatii, insa, cand concediile medicale consecutive pot sa nu aiba acelasi cod de indemnizatie, primul certificat de concediu medical poate avea, de exemplu, cod indemnizatie 06 (urgenta medico-chirurgicala), iar al doilea cod indemnizatie 01 (boala obisnuita).

Certificatele de concediu medical se pot elibera si la o data ulterioara, numai pentru luna in curs sau luna anterioara, pentru urmatoarele situatii:
a) in caz de sarcina si lauzie;
b) pentru perioada de internare in spital;
c) pentru imobilizare in sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor, numai de catre medicul ortoped/chirurg;
d) situatii pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurarilor sociale peste 90 de zile;
e) in caz de carantina;
f) pentru pacientii cu afectiuni oncologice;
g) in cazul bolilor infectocontagioase pentru care se impune masura izolarii, potrivit legii;
h) in cazul unor tipuri de arsuri, inclusiv pentru perioada de recuperare, prevazute la art. 18 alin. (5) din Normele de aplicare a prevederilor OUG nr.158/2005.
i) pentru ingrijirea pacientului cu afectuni oncologice;
j) pentru supravegherea si ingrijirea copilului pentru care s-a dispus msura carantinei sau a izolarii.

savciuc1Elena Savciuc, expert legislatia muncii, membru UNELM
* Experienta de peste 15 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center

(Visited 3,026 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.