ITM: Concediul paternal – norme de aplicare

Completarile aduse, in anul 2022, Legii nr. 210/1999 privind concediul paternal au fost transpuse si la nivel de norme de aplicare prin H.G. nr.1577/2022 care a intrat in vigoare pe 4 ianuarie.

Astfel, si in norme se regasesc detalii despre majorarea numarului de zile de concediu paternal acordat, de la 5 la 10 zile lucratoare, eliminarea prevederilor care fac trimitere la calitatea de salariat a beneficiarului, precum si revizuirea prevederilor referitoare la drepturile tatalui nou-nascutului in situatia in care mama copilului isi pierde viata la nastere.

Astfel, lucratorii care devin tati au dreptul la un concediu paternal platit de 10 zile lucratoare, iar in cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire al unui curs de puericultura, durata concediului paternal se majoreaza cu 5 zile lucratoare.

Cursurile de puericultura se pot desfasura in cabinetul medicului de familie al tatalui sau in cadrul unitatilor sanitare sau altor unitati de profil care organizeaza astfel de cursuri, iar in urma verificarii notiunilor dobandite se va elibera atestatul de absolvire a cursului.

Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a lucratorului.

Actul normativ stabileste ca tatii care participa efectiv la ingrijirea copilului au dreptul la concediu paternal indiferent daca parintii copilului sunt casatoriti sau nu, ori daca copilul este adoptat.

Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al angajatorului si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.

In categoria lucratorilor, care pot beneficia de concediu paternal, sunt asimilate si persoanele cu contracte din activitate sportiva, cu conventii de munca individuale, cu contract de mandat, cu contract de management, precum si cele care ocupa o functie de demnitate publica.

De asemenea, de acest drept, beneficiaza si politistii, cadrele militare, soldatii si gradatii profesionisti, precum si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, in activitate.

In cazul in care mama copilului nou-nascut a decedat in timpul nasterii sau pe perioada concediului de lauzie, tatal va beneficia, dupa caz, de o indemnizatie egala cu 85% din media veniturilor brute din ultimelor sase luni de activitate ale sale, daca indeplineste conditiile pentru acordarea concediilor medicale, sau ultimele sase luni de activitate ale mamei copilului, daca tatal nu indeplineste stagiul de cotizare pentru acordarea concediilor medicale.

Aceasta indemnizatie se plateste de catre angajatorul tatalui din fondul de salarii.

Sursa: ITM Salaj

(Visited 1,393 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.