Programarea concediilor de odihna pentru anul 2024 (info utile)

Potrivit art.148 din Codul muncii, efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale.

Vezi si:
*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca
*(EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic, acualizat la zi

Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.

Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.

Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
In cadrul perioadelor de concediu stabilite, salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.

In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.

Iar art.149 din Codul muncii prevede obligatia salariatului sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.

Prin urmare, pragramarea concediilor pentru anul 2024 se face pana la finalul anului 2023, in baza unei programari colective sau in baza unei programari individuale, esalonat, pe toata durata anului, tinand cont de activitatile specifice unitatii si de nevoile personale ale angajatilor, astfel incat sa fie asigurata buna desfasurare si continuitatea activitatii unitatii. Programarea va cuprinde toate zilele de concediu de odihna la care salariatul are dreptul pentru anul urmator, precum si zilele de concediu ramase neefectuate din anii anteriori.

savciuc1Autor: Elena Savciuc, expert legislatia muncii, membru acreditat UNELM
*Experienta de peste 15 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center

(Visited 1,737 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.