Concediul de odihna in cazul CIM cu timp partial

Potrivit prevederilor art.145 alin.(1) – (3) din Codul muncii republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare. Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile. Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.

RI 2017

 

Vezi si lucrarea Regulament intern: model si documente conexe

 

 

 

 

Iar conform art.106 alin.(1) din Codul muncii, salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.

Daca anterior modificarilor aduse prin OUG nr.65/2005, Codul muncii dispunea ca durata concediului anual de odihna in cazul acestei categorii de salariati se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, in prezent, salariatul cu timp partial beneficiaza de concediu de odihna integral, intocmai ca un salariat cu norma intreaga.

Prin urmare, concediul de odihna pentru un salariat angajat in baza unui contract de munca cu timp partial este de minimum 20 de zile lucratoare. Durata efectiva este cea stabilita in contractul individual de munca.

Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an. Iar in cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.

Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

In cazul in care angajatorul refuza sa acorde acest drept salariatului, acesta se poate adresa instantei in termenul prevazut la art.268 alin.(2) din Codul muncii, si anume, in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului.

 

Amintim cititorilor nostri ca potrivit unui proiect de Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, proiect adoptat de Guvern in data de 20.07.2017 si care urmeaza sa fie publicat in Monitorul Oficial,  in cazul contractelor de munca cu timp partial baza de calcul a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de santate datorate de angajator va fi salariul minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributiile, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna, in care contractul va fi activ. Aceasta prevedere se va aplica incepand cu veniturile lunii august 2017. Detalii referitor la acest subiect gasiti aici: Angajatii part-time, taxati cat pentru full-time (oficial)

savciuc1Autor:
Elena Savciuc, expert legislatia muncii contabun.ro
*Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
*Profil Linkedin Elena Savciuc

(Visited 3,683 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.