Guvernul a decis: TVA split intra in vigoare de la 1 ianuarie 2018

Plata defalcata a TVA va fi aplicata obligatoriu incepand cu 1 ianuarie 2018, a anuntat ministrul finantelor in sedinta de guvern de astazi.

*Regulament intern: model si documente conexe
*145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

Acesta a precizat ca, optional, firmele pot sa aplice sistemul si de la 1 octombrie anul acesta, lucru pentru care vor primi facilitati fiscale.

”Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA vor avea obligatia, de la 1 ianuarie 2018, de a detine si gestiona un cont de TVA pentru incasarea si plata TVA aferente operatiunilor taxabile (achizitii de bunuri/servicii, livrari de bunuri/prestari servicii). De asemenea, institutiile publice inregistrate in scopuri de TVA vor avea obligatia, incepand cu aceeasi data, de a detine un cont de TVA pentru incasarea taxei pe valoarea adaugata aferenta livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii taxabile realizate. Masura este in avantajul contribuabililor corecti, care isi achita sumele datorate cu titlu de TVA catre bugetul de stat, intrucat va contribui la reducerea semnificativa a concurentei neloiale din partea acelor contribuabili care nu isi platesc datoriile catre stat si utilizeaza resursele financiare din TVA pentru alte scopuri”, se arata intr-un comunicat de presa remis MEDIAFAX.

Potrivit actului normativ adoptat de Executiv, in perioada premergatoare aplicarii obligatorii a masurii, respectiv 1 octombrie – 31 decembrie 2017, agentii economici pot opta pentru aplicarea optionala a platii defalcate a TVA, acestia beneficiind de unele facilitati precum anularea penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, restante la 30 septembrie 2017, in anumite conditii, dar si acordarea unei bonificatii de 5% la plata impozitului pe profit sau, dupa caz, a impozitului pe veniturile microintreprinderilor.

Actul normativ mai prevede, printre altele:

*instituirea obligatiei persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA de a isi vira in contul de TVA in maximum 7 zile lucratoare de la incasare TVA aferenta facturilor emise inainte de 1 ianuarie 2018 sau, dupa caz, inainte de data la care aplica optional mecanismul,

*infiintarea Registrului persoanelor care aplica plata defalcata a TVA organizat de ANAF si in care sunt inscrise persoanele care opteaza pentru aplicarea platii defalcate a TVA in perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2017,

*instituirea unor contraventii si sanctiuni specifice pentru nerespectarea obligatiilor prevazute in cadrul actului normativ, dupa cum urmeaza- stabilirea unei perioade de gratie de 7 zile lucratoare in cadrul careia sa se corecteze erorile, in cazul in care erorile nu au fost corectate in termenul de 7 zile lucratoare, se aplica o penalitate de 0,06% pe zi din valoarea TVA, dar nu mai mult de 30 de zile.

Dupa termenul de 30 de zile, pentru fapte precum nevirarea in contul de TVA al furnizorului sau debitarea eronata a contului de TVA, se aplica o amenda de 50% din suma reprezentand TVA, iar pentru fapte precum nevirarea sumelor reprezentand TVA din contul curent al titularului in contul de TVA al acestuia sau plata TVA datorata furnizorului din alt cont decat contul de TVA, se aplica o amenda de 10% din suma reprezentand TVA.

Contabun.ro a mai publicat si:
*Split TVA: cateva detalii despre acest mecanism (Ministerul Finantelor)
*TVA split: vezi aici de cand devine masura obligatorie

(Visited 2,688 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


three × = 15

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.