Ordinul nr. 2326/2855/2017: stabilirea procedurii de acordare a facilitatii fiscale prevazute la art. 60 pct. 3 din Codul fiscal

In Monitorul Oficial, Partea I nr. 717 din 05 septembrie 2017, a fost publicat Ordinul comun al Ministerului Finantelor Publice si al Ministerului Cercetarii si Inovarii nr. 2326/2855/29.08.2017 – privind stabilirea procedurii de acordare a facilitatii fiscale prevazute la art. 60 pct. 3 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
*145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca
*Regulament intern: model si documente conexe
Art. 1. – Persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) – (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, ca urmare a desfasurarii activitatii de cercetare- dezvoltare si inovare, definita conform Ordonantei Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 324/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, in Romania, in baza unui contract individual de munca, raport de serviciu, a unui statut special prevazut de lege sau act de detasare incheiat cu/la o unitate/institutie de drept public sau de drept privat cuprinsa in sistemul national de cercetare- dezvoltare si de inovare, in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 57/2002, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 324/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de scutirea de impozit daca sunt indeplinite cumulativ conditiile prevazute la art. 60 pct. 3 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 2. – (1) Proiectul de cercetare-dezvoltare si inovare, astfel cum este definit in Ordonanta Guvernului nr. 57/2002, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 324/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, trebuie sa contina elementele definitorii ale proiectului, respectiv:
a) scopul;
b) domeniul de cercetare, dezvoltare si inovare;
c) obiectivele;
d) perioada de desfasurare;
e) tipul sursei de finantare (public/privat/national/extern);
f) bugetul, cu evidentierea distincta a cheltuielilor corespunzatoare veniturilor din salarii si asimilate salariilor aferente personalului incadrat in proiect;
g) caracterul de noutate si/sau inovativ al rezultatului;
h) indicatorii de rezultat definiti.
(2) Indicatorii de rezultat, definiti in proiect, se refera la rezultatele cuantificabile angajate prin proiect.
(3) Scutirea de impozit pe veniturile din salarii si asimilate salariilor se acorda lunar, in limita cheltuielilor de personal alocate in bugetul proiectului de cercetare-dezvoltare si inovare.
(4) In cazul in care in bugetul alocat proiectului de cercetare-dezvoltare si inovare sunt cuprinse si sume reprezentand indemnizatii de concedii de odihna, veniturile respective sunt scutite de la plata impozitului pe venit.
(5) Scutirea de impozit pe veniturile din salarii si asimilate salariilor se acorda chiar si in cazul nerealizarii obiectivelor proiectului de cercetare-dezvoltare si de inovare.

Contabun.ro a mai publicat si:
*Ordin nr. 2343/2017: procedura pentru contractele cu timp partial
*Model declaratie privind veniturile din contractele de munca cu timp partial (M.O 717/05.09.2017)
*Clarificari privind obligatia angajatorului de a tine evidenta orelor de munca (Inspectia Muncii)

Art. 3. – Documentele justificative care se au in vedere la incadrarea persoanelor fizice scutite de la plata impozitului pe veniturile din salarii si asimilate salariilor ca urmare a desfasurarii activitatii de cercetare-dezvoltare si inovare in cadrul proiectelor sunt:
a) documentul care contine datele de identificare ale proiectului de cercetare-dezvoltare si inovare;
b) fisele de pontaj corespunzatoare proiectului;
c) statul de plata intocmit separat pentru fiecare proiect.

Art. 4. – (1) Acordarea scutirii de impozit pe veniturile din salarii si asimilate salariilor constituie responsabilitatea angajatorului/platitorului de venit sau revine persoanei fizice, in cazul contribuabililor prevazuti la art. 82 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) In cazul persoanelor fizice detasate care desfasoara activitate de cercetare-dezvoltare si inovare in Romania, sarcina indeplinirii conditiilor prevazute la art. 60 pct. 3 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, revine platitorului de venituri.

Art. 5. – La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul ministrului educatiei nationale si cercetarii stiintifice, al viceprim-ministrului, ministrul economiei, comertului si relatiilor cu mediul de afaceri, al ministrului finantelor publice, al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice si al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 4.947/899/2.018/1.840/906/2016 privind incadrarea in activitatea de cercetare-dezvoltare aplicativa si/sau de dezvoltare tehnologica, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 718 din 16 septembrie 2016.

Art. 6. – Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

(Visited 757 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.