Patru scenarii posibile pentru salariati si angajatori dupa trecerea contributiilor in sarcina angajatului

Companiile incep sa calculeze care este impactul schimbarilor fiscale anuntate de guvernul PSD in ceea ce priveste impozitarea salariilor si trecerea contributiilor de la companie la angajat.

 

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

 

Terapia Cluj a prezentat un calcul cu variantele posibile pentru un salariu brut 4.000 de lei, atat pentru angajati, cat si pentru angajatori. In prezent, la un salariu brut de 4.000 de lei, un angajat primeste un salariu net de 2.806 lei. Cat trebuie sa plateasca o companie in plus si cat castiga sau pierde un angajat dupa schimbarile fiscale?

Cele patru scenarii posibile pentru salariati si angajatori dupa trecerea contributiilor in sarcina angajatului:

1.Primul scenariu, si totodata cel mai pesimist pentru angajati, este transferul de contributii sociale de 35% realizat fara scaderea impozitului pe venit la 10%. In acest scenariu salariul brut ar ramane neschimbat de angajator, iar salariul net al angajatului ar scadea semnificativ, la 2.184 de lei, o reducere de 622 de lei.

2.Al doilea scenariu este cel mai pesimist pentru angajatori, si anume transferul de contributii sociale in sarcina angajatului cu un impozitul pe venit neschimbat (ramane 16%), dar si salariul net sa ramana neschimbat. Pentru aceasta, salariul brut ar trebui sa creasca la 5.158 de lei, ceea ce reprezinta o cheltuiala suplimentara de 1.158 de lei, suportata de angajator.

3.Al treilea scenariu este de transfer al contributiilor sociale in sarcina angajatului, alaturi de reducerea impozitului pe venit la 10% si pastrarea salariului net neschimbat de catre angajator. Un prim impact ar fi cresterea salariului brut la 4,814 de lei, iar netul ar ramane neschimbat, la 2.806 lei.

4. Al patrulea scenariu, si totodata cel mai optimist pentru angajat, este daca transferul contributiilor si scaderea impozitului pe venit la 10% vin concomitent cu pastrarea neschimbata a costului angajatorului. Aceasta ar insemna o crestere a salariului brut la 4,899 de lei si implicit o majorare a salariului net la 2,866 de lei.

Contabun.ro a mai publicat si:
* Sinteza modificarilor legislative in domeniul salarizarii (salariu minim, contributii…)
* Salariul minim brut pe tara creste la 1900 lei de la 1 ianuarie 2018 (proiect pe site-ul Ministerului Muncii)

(Visited 2,559 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.