CJUE: Principiul egalitatii de remunerare intre lucratorii de sex masculin si cei de sex feminin poate fi invocat deopotriva pentru „aceeasi munca” si pentru o „munca de aceeasi valoare”

Principiul egalitatii de remunerare intre lucratorii de sex masculin si cei de sex feminin consacrat de dreptul Uniunii poate fi invocat in mod direct deopotriva pentru „aceeasi munca” si pentru o „munca de aceeasi valoare”, in litigii intre particulari, potrivit Hotararii Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) din 3 iunie 2021 in cauza C-624/19 Tesco Stores.

Curtea statueaza ca articolul 157 TFUE are efect direct in litigii intre particulari in care este invocata nerespectarea principiului egalitatii de remunerare intre lucratorii de sex masculin si cei de sex feminin pentru o „munca de aceeasi valoare”, astfel cum este prevazuta la acest articol, se arata in comunicatul de presa referitor la hotararea CJUE.

 

 

*Va propunem un model de regulament intern (EDITABIL), in lucrarea Regulament intern: model si documente conexe

 

 

Curtea arata, mai intai, in ceea ce priveste modul de redactare a articolului 157 TFUE, ca acest articol impune, in mod clar si precis, o obligatie de rezultat si are un caracter imperativ atat in ceea ce priveste „aceeasi munca”, cat si o „munca de aceeasi valoare”. Ea aminteste in continuare ca, potrivit jurisprudentei sale constante, articolul 157 TFUE produce efecte directe prin crearea, in beneficiul particularilor, a unor drepturi pe care instantele nationale trebuie sa le protejeze, in special in cazul unor discriminari care izvorasc in mod direct din dispozitii legislative sau din conventii colective de munca, precum si in cazul in care munca este efectuata in cadrul aceleiasi unitati sau al aceluiasi serviciu, public sau privat. Curtea aminteste ca a precizat ca asemenea discriminari se numara printre cele care pot fi constatate numai cu ajutorul criteriilor de identitate a muncii si de egalitate a remunerarii furnizate la articolul 119 din Tratatul CEE si ca, intr-o asemenea situatie, instanta era in masura sa stabileasca toate elementele de fapt care ii permit sa aprecieze daca un lucrator de sex feminin primeste o remuneratie inferioara celei a unui lucrator de sex masculin care efectueaza aceeasi munca sau o munca de aceeasi valoare4. Astfel, reiese dintr-o jurisprudenta constanta ca, contrar celor sustinute de Tesco Stores, efectul direct al articolului 157 TFUE nu se limiteaza la situatiile in care lucratorii de sex diferit comparati efectueaza „aceeasi munca”, ci include si situatiile de „munca de aceeasi valoare”. In acest context, Curtea precizeaza ca problema daca lucratorii in cauza efectueaza „aceeasi munca” sau o „munca de aceeasi valoare” tine de o apreciere de fapt a instantei.

In plus, Curtea apreciazaca obiectivul urmarit de articolul 157 TFUE, si anume eliminarea, pentru aceeasi munca sau pentru o munca de aceeasi valoare, a oricarei discriminari pe criterii de sex in ansamblul elementelor si al conditiilor de remunerare, confirma o astfel de interpretare. Curtea arata in aceasta privinta ca principiul egalitatii de remunerare intre lucratorii de sex masculin si cei de sex feminin pentru aceeasi munca sau pentru o munca de aceeasi valoare, prevazut la articolul 157 TFUE, face parte dintre fundamentele Uniunii.

Curtea subliniaza ca, atunci cand diferentele observate in conditiile de remunerare a lucratorilor care efectueaza aceeasi munca sau o munca de aceeasi valoare nu pot fi atribuite unei surse unice, nu exista o entitate care ar putea restabili egalitatea de tratament, astfel incat o asemenea situatie nu intra sub incidenta articolului 157 TFUE. In schimb, atunci cand astfel de conditii de remunerare pot fi atribuite unei surse unice, munca si remunerarea acestor lucratori pot fi comparate, chiar daca acestia din urma lucreaza in unitati diferite. In consecinta, dispozitia mentionata poate fi invocata in fata instantelor nationale intr-un litigiu intemeiat pe o munca de aceeasi valoare realizata de lucratori de sex diferit care au acelasi angajator in unitati diferite ale acestui angajator, in cazul in care acesta constituie o astfel de sursa unica.

Hotararea CJUE vine in urmatorul context: Tesco Stores este un comerciant cu amanuntul care isi vinde produsele online si in magazine situate in Regatul Unit. Aceste magazine, avand o dimensiune variabila, numara aproximativ 250000 de lucratori in total, care ocupa diferite tipuri de locuri de munca. Societatea mentionata dispune de asemenea de o retea de distributie cu aproximativ 11000 de angajati, care ocupa diverse tipuri de locuri de munca. Aproximativ 6 000 de angajati sau fosti angajati ai Tesco Stores, atat de sex feminin, cat si masculin, care lucreaza sau lucrau in cadrul magazinelor acestei societati, au chemat in justitie societatea respectiva in fata instantei de trimitere, Watford Employment Tribunal (Tribunalul pentru Litigii de Munca din Watford, Regatul Unit) incepand din luna februarie 2018, pentru motivul ca nu au beneficiat de egalitate de remunerare intre lucratorii de sex masculin si cei de sex feminin pentru o munca egala, cu incalcarea reglementarii nationale si a articolului 157 TFUE. Aceasta instanta a suspendat judecarea cererilor formulate de lucratorii de sex masculin, apreciind ca solutionarea lor depindea de cea a cererilor reclamantelor din litigiul principal de sex feminin.

Or, acestea din urma arata ca munca lor si cea a lucratorilor de sex masculin angajati de Tesco Stores in centrele de distributie ale retelei sale au aceeasi valoare si ca au dreptul sa compare munca lor cu cea a lucratorilor respectivi, desi aceasta munca este efectuata in unitati diferite, in temeiul articolului157 TFUE. Conform acestui articol, conditiile lor de munca si cele ale lucratorilor respectivi ar putea fi atribuite unei „surse unice”, si anume Tesco Stores. Societatea mentionata considera, la randul sau, ca articolul157 TFUE nu are efect direct in cadrul unor cereri intemeiate pe o munca de aceeasi valoare, astfel incat reclamantele din litigiul principal nu le pot invoca in fata instantei de trimitere. In plus, aceasta contesta ca ar putea ficalificata drept „sursa unica”.

Mentiune: Trimiterea preliminara permite instantelor din statele membre ca, in cadrul unui litigiu cu care sunt sesizate, sa adreseze Curtiiintrebari cu privire la interpretarea dreptului Uniunii sau la validitatea unui act al Uniunii. Curtea nu solutioneaza litigiul national. Este de competenta instantei nationale sa solutioneze cauza conform deciziei Curtii. Aceasta decizie este obligatorie, in egala masura, pentru celelalte instante nationale care sunt sesizate cu o problema similar

Comunicatul CJUE poate fi consultat aici.

Hotararea CJUE poate fi consultata aici.

Vezi si:

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

*(EDITABIL) Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare, actualizata la zi

* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

* (EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic, acualizat la zi

*(EDITABIL) Concedierea colectiva – ghid practic, actualizata la zi

savciuc1Autor: Elena Savciuc, expert legislatia muncii, membru UNELM
* Experienta de peste 15 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center

(Visited 203 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.