Salariatul este chemat ca martor intr-un proces. Angajatorul este obligat sa-i acorde zi libera platita?

Potrivit prevederilor art.273 alin.(2) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedura penala, martorul, expertul si interpretul care sunt salariati au dreptul la venitul de la locul de munca, pe durata lipsei de la serviciu pricinuite de chemarea la organul de urmarire penala sau la instanta.

Iar la alin.(1), (3), (4) si (5) de la art.273 aflam ca martorul, expertul si interpretul chemati de organul de urmarire penala ori de instanta au dreptul la restituirea cheltuielilor de transport, intretinere, locuinta si a altor cheltuieli necesare, prilejuite de chemarea lor. Martorul care nu este salariat, dar are venit din munca, este indreptatit sa primeasca o compensare. Expertul si interpretul au dreptul la o retributie pentru indeplinirea insarcinarii date, in cazurile si in conditiile prevazute prin dispozitii legale. Aceste sume se platesc pe baza dispozitiilor luate de organul care a dispus chemarea si in fata caruia s-a prezentat martorul, expertul sau interpretul, din fondul cheltuielilor judiciare special alocat.

RI-2021

 

*Vezi aici Model regulament intern (EDITABIL),  in lucrarea Regulament intern: model si documente conexe

 

 

Iar la art.114 alin.(2) lit.a) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedura penala, orice persoana citata in calitate de martor are obligatia de a se prezenta in fata organului judiciar care a citat-o la locul, ziua si ora aratate in citatie.

Pe de alta parte, potrivit prevederilor art.327 din Legea nr.134/2010 privind Codul de procedura civila, martorul are dreptul la rambursarea cheltuielilor de transport, cazare si masa daca este din alta localitate, precum si dreptul la despagubiri pentru acoperirea veniturilor pe care le-ar fi obtinut daca si-ar fi exercitat profesia pe durata lipsei de la locul de munca, prilejuita de chemarea sa in vederea ascultarii ca martor, stabilite in raport cu starea sau profesia pe care o exercita, precum si cu timpul efectiv pierdut. Drepturile banesti se asigura de partea care a propus martorul si se stabilesc, la cerere, de catre instanta, prin incheiere executorie.

Prin urmare, in cazul in care salariatul este chemat ca martor intr-un proces penal, angajatorul este obligat prin lege sa acorde timp liber platit salariatului pe durata lipsei de la serviciu pricinuite de chemarea la organul de urmarire penala sau la instanta. In situatia in care salariatul este chemat ca martor intr-un proces civil, angajatorul nu are obligatia legala de a plati salariatului timpul liber pe durata lipsei de la serviciu pricinuite de chemarea la instanta, daca intern nu este prevazut altfel.

Vezi si:

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

* (EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic, acualizat la zi

*(EDITABIL) Concedierea colectiva – ghid practic, actualizata la zi

savciuc1Autor: Elena Savciuc, expert legislatia muncii, membru UNELM
* Experienta de peste 15 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center

(Visited 3,777 times, 2 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.