Pentru acordarea concediului prenatal, angajatorul are obligatia sa elibereze salariatei adeverinta cu zilele de concediu medical?

Potrivit prevederilor art. 3^1 din OUG nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, persoanele asigurate pentru concedii si indemnizatii trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
a) sa indeplineasca stagiul minim de asigurare necesar deschiderii dreptului la concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate;
b) sa prezinte adeverinta eliberata de platitorul de indemnizatii din care sa reiasa numarul de zile de concediu de incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12/24 luni, dupa caz.

RI-2021

 

*Va propunem un model de regulament intern (EDITABIL), in lucrarea Regulament intern: model si documente conexe

 

Prin exceptie, asiguratii beneficiaza de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate fara prezentarea adeverintei, in cazul urgentelor medico-chirurgicale, al unor tipuri de arsuri care se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta, inclusiv pentru perioada de recuperare, al bolilor infectocontagioase din grupa A, in cazul bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea stabilite prin HG nr. 921/2020 privind aprobarea Listei bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor, la domiciliul acestora, la locatia declarata de acestea sau, dupa caz, in unitati sanitare sau in locatii alternative atasate acestora, precum si a Listei unitatilor sanitare de baza in care se trateaza persoanele bolnave, precum si in cazul carantinei.

Adeverinta se elibereaza si in cazul concediilor medicale pentru maternitate, pentru ingrijirea copilului bolnav, precum si in cazul riscului maternal.

Elena Savciuc a mai publicat si:

* (EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

* (EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic, acualizat la zi

In completare, Normele de aplicare a prevederilor OUG nr.158/2005, aprobate prin Ordinul nr.15/2018, cu modificarile si completarile ulterioare, prevad la art.8 alin.(1) lit.c) ca in vederea gestionarii numarului de zile de concediu medical, adeverinta se elibereaza si in cazul concediilor medicale pentru maternitate, pentru ingrijirea copilului bolnav, precum si in cazul riscului maternal.

Iar la art.34 alin.(3) din Norme aflam ca adeverinta se elibereaza numai persoanelor asigurate care indeplinesc conditia de stagiu de asigurare, precum si celor aflate in concediu medical pentru unele dintre situatiile prevazute la art. 9 si 31 din OUG nr. 158/2005, dupa caz, cu exceptia cazurilor de carantina si a bolilor infectocontagioase pentru care se impune masura izolarii, stabilite prin hotarare a Guvernului, potrivit art. 8 alin. (2) din Legea nr. 136/2020.

Amintim ca persoanele asigurate aflate in concediu medical pentru situatiile prevazute la art.9 si 31 din OUG nr.158/2005 au dreptul la concediu si indemnizatie fara indeplinirea conditiei de stagiu de asigurare.

Prin urmare, adeverinta din care sa reiasa numarul de zile de concediu medical avute in ultimele 12/24 luni se elibereaza salariatei si in cazul concediilor medicale pentru maternitate, in vederea gestionarii numarului de zile de concediu medical.

savciuc1Autor: Elena Savciuc, expert legislatia muncii, membru UNELM
* Experienta de peste 15 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center

(Visited 2,989 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.