Procedura de acordare a facilitatilor fiscale in domeniul constructiilor – cu aplicabilitate incepand cu veniturile aferente lunii iunie 2022

Prin Ordinul nr. 1528/2022, publicat in Monitorul Oficial nr.661 din 1 iulie 2022, a fost stabilita Procedura de acordare a facilitatilor fiscale in domeniul constructiilor. Prevederile prezentului ordin se aplica incepand cu veniturile aferente lunii iunie 2022.

Elena Savciuc a mai publicat si:
* Regulament intern: model si documente conexe (EDITABIL)
* Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare (EDITABIL)
* Salarizarea in sectorul privat – ghid practic si modele documente editabile

Mai nou, persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor la angajatori care desfasoara activitati in domeniul constructiilor care se incadreaza in conditiile prevazute la art.
60 pct. 5 din Codul fiscal pot opta pentru plata cotei de 3,75% datorate la fondul de pensii administrat privat. Optiunea se depune in scris, la angajator, acesta retinand contributia aferenta potrivit prevederilor legale incepand cu veniturile lunii urmatoare celei in care s-a inregistrat optiunea.

Facilitatile fiscale se acorda pentru activitatea desfasurata in Romania, inclusiv persoanelor fizice detasate pe teritoriul Romaniei, daca platitorul de venituri la care sunt detasate desfasoara activitati in domeniul constructiilor si indeplineste conditiile prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal.

Facilitatile fiscale nu se acorda persoanelor fizice care sunt detasate in afara Romaniei.
Calculul indicatorului „Cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii” se efectueaza pentru intreaga activitate desfasurata de angajator pe teritoriul Romaniei din activitatile prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal, inclusiv de la nivelul sucursalelor, filialelor sau punctelor de lucru din Romania ale acestuia.

Pentru determinarea procentului de 80% din cifra de afaceri totala, la calculul cifrei de afaceri realizate efectiv din activitatea de constructii, angajatorii au in vedere numai veniturile din activitatea desfasurata pe teritoriul Romaniei.

Veniturile realizate din activitatea de constructii in afara teritoriului Romaniei se vor avea in vedere numai pentru calculul cifrei de afaceri totale realizate din intreaga activitate.

Prin activitatea desfasurata pe teritoriul Romaniei, in intelesul prezentei proceduri, se intelege activitatea desfasurata efectiv in Romania in domeniul constructiilor, in scopul realizarii
de produse si prestarii de servicii, indiferent de statutul de rezidenta al beneficiarilor.

Procedura de acordare a facilitatilor fiscale in domeniul constructiilor poate fi consultata aici.

savciuc1Autor: Elena Savciuc, expert legislatia muncii, membru UNELM
* Experienta de peste 15 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center

(Visited 2,182 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.