Incetarea contractului de munca prin acordul partilor. Angajatorul are sau nu obligatia de a emite decizie de incetare

Potrivit prevederilor art.55 lit.b) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, contractul individual de munca poate inceta ca urmare a acordului partilor, la data convenita de acestea.

Asadar, contractul individual de munca poate inceta prin acordul partilor, la initiativa angajatorului sau la initiativa salariatului, la o data convenita de parti. Partea careia i s-a facut oferta de incetare a contractului individual de munca o poate accepta sau refuza.

Elena Savciuc a mai publicat si:
* Regulament intern: model si documente conexe
* Salarizarea in sectorul privat – ghid practic si modele documente editabile
* Concedii medicale – ghid practic

De regula incetarea contractului de munca prin acordul partilor intervine la solicitarea salariatului, iar angajatorul aproba aceasta solicitare. In caz contrar, contractul continua sa-si produca efectele.

Cererea de incetare a contractului de munca prin acordul partilor nu echivaleaza cu demisia, daca angajatorul nu-si arata acordul, aceasta nu trebuie vazuta in continuare ca o notificare de demisie.
Insa, initiativa incetarii contractului o poate avea si angajatorul. In aceasta situatie contractul de munca va inceta in baza art.55 lit.b) din Codul muncii la initiativa angajatorului doar daca exista consimtamantul salariatului. In acest sens se va incheia un acord de incetare a contractului individual de munca prin acordul partilor, in doua exemplare, pentru ambele parti.

Desi legea nu prevede necesitatea formei scrise a acordului de vointa, totusi, ca si la incheierea contractului, acordul partilor trebuie sa fie consemnat intr-un inscris. Incetarea contractului individual de munca prin acordul partilor este netemeinica si nelegala in lipsa unei dovezi scrise, a intentiei salariatului sau a intentiei angajatorului de a inceta contractul de munca prin cerere, propunere, acord etc. si a acordului destinatarului cu privire la incetarea contractului de munca prin acordul partilor.

Inscrisul prin care partile au convenit incetarea contractului de munca prin acordul partilor tine loc de document de incetare a contractului de munca. Totusi, angajatorul poate emite si o decizie de constatare a incetarii contractului individual de munca prin acordul partilor, aceasta nefiind obligatorie.

Ca si completare, amintim ca prin Decizia nr.5309 pronuntata in data de 19 noiembrie 2019, Curtea de Apel Bucuresti a stabilit ca numai acordul de incetare este un act bilateral, care necesita acordul de vointa al ambelor parti, in timp ce actul de incetare concretizat in Decizia angajatorului de incetare a contractului individual de munca al salariatului in temeiul prevederilor art. 55 lit. b) din Legea nr. 53/2003 (Codul muncii), ramane un act unilateral al angajatorului privind incetarea contractului individual de munca, cu singura conditie ca acesta sa aiba la baza manifestarea de vointa a salariatului de a inceta raporturile de munca.

Totodata, in nici una din situatiile in care incetarea contractului individual de munca intervine din initiativa ambelor parti, sau chiar din initiativa doar a salariatului, nu este necesar ca decizia de incetare a contractului individual de munca sa fie semnata sau insusita de salariatul al carui contract individual de munca inceteaza.

Curtea retine ca atat timp cat dispozitiile Codului muncii nu prevad o procedura de urmat in cazul incetarii contractului de munca prin acordul partilor, angajatorul poate lua decizia de a adopta acest act unilateral exclusiv in scopul respectarii procedurilor sale interne. Acest aspect nu poate duce, insa, la modificarea temeiului juridic al incetarii contractului de munca intrucat, in acest mod, nu s-ar da prevalenta vointei reale a partilor.

Totodata, Curtea retine ca in lipsa unor cerinte de forma obligatorii ale actului de incetare a unui contract de munca in baza art. 55 lit. b) din Codul muncii, este indeobste admis ca aceasta trebuie sa cuprinda cauza de incetare si temeiul juridic al actului, data si semnatura emitentului cat si aspectele/elementele in legatura cu incetarea asupra carora partile convin.

savciuc1Elena Savciuc, expert legislatia muncii, membru UNELM
* Experienta de peste 15 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center

(Visited 3,169 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.