Regimul de declarare derogatoriu: cine il solicita, ce conditii trebuie sa indeplinesti

ANAF reaminteste contribuabililor care au suspendata temporar activitatea ca pot opta pentru regimul de declarare derogatoriu, regim derogatoriu care poate fi aprobat de organul fiscal pentru perioade mai mari de 12 luni, dar nu mai mult de 3 ani consecutivi.

rsz_likeNU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK –CLICK AICI SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA. NOU – ACUM AVEM O PAGINA SI DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.

 

Procedura de aprobare a regimului de declarare derogatoriu, urmare declararii inactivitatii temporare la Oficiul Registrului Comertului este reglementata de Ordinul preaedintelui ANAF nr. 1.221/2009 cu modificarile si completarile ulterioare.

Regimul de declarare derogatoriu se solicita de contribuabili, prin depunerea unei cereri la organul fiscal in a carei evidenta fiscala acestia sunt inregistrati ca platitori de impozite, taxe si contributii. Odata cu cererea se depune dovada inscrierii inactivitatii temporare, respectiv o copie a extrasului de registru emis de catre ORC privind starea societatilor comerciale, referitoare la suspendarea temporara a activitatii acestora.

Pentru a beneficia de regimul de declarare derogatoriu, contribuabilii trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele conditii:
*sa nu desfasoare nici un fel de activitate;
*sa nu obtina venituri din exploatare, venituri financiare, venituri extraordinare si/sau alte elemente similare veniturilor;
*sa nu dispuna de personal angajat si sa nu plateasca venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului;
*sa figureze, in evidenta fiscala, cu toate obligatiile declarative si de plata indeplinite;
*sa nu aiba in curs de solutionare un decont cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare sau o cerere de restituire a impozitelor, taxelor si contributiilor;
*sa nu faca obiectul unei actiuni de inspectie fiscala, in curs de derulare;
*sa nu fie inscrisi in lista contribuabililor declarati inactivi.

Cererea se solutioneaza de organul fiscal in termen de 30 de zile de la data depunerii. Pentru cererile aprobate, decizia va cuprinde atat perioada pentru care regimul de declarare derogatoriu a fost aprobat, cat si conditiile in care acesta a fost aprobat.

Decizia privind aprobarea/respingerea cererii de acordare a regimului de declarare derogatoriu se comunica potrivit art. 44 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pe perioada de aplicare a regimului de declarare derogatoriu, organul fiscal poate face oricand cercetari privind respectarea conditiilor mentionate mai sus. In situatia in care, in perioada aprobata pentru aplicarea regimului de declarare derogatoriu, organul fiscal constata neindeplinirea conditiilor, contribuabilul va reintra in regimul normal de declarare. In aceasta situatie, organul fiscal competent va notifica contribuabilul cu privire la incetarea regimului de declarare derogatoriu.

Obligatiile de declarare aferente activitatii desfasurate anterior perioadei de aplicare a regimului de declarare derogatoriu se mentin.

Sunt supuse regimului de declarare derogatoriu urmatoarele declaratii:
*formularul 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat”
*formularul 101 „Declaratie privind impozitul pe profit”;
*formularul 104„Declaratie privind distribuirea intre asociati a veniturilor si cheltuielilor”;
*formularul 112 „Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”;
*formularul 120 „Decont privind accizele”;
*formularul 130 „Decont privind impozitul la titeiul din productia interna”; *
formularul 300 „Decont de taxa pe valoarea adaugata”.

Regimul de declarare derogatoriu se solicita pentru toate obligatiile de declarare cuprinse in formularele mentionate si care sunt inscrise in vectorul fiscal al contribuabilului.

Pe perioada aplicarii regimului de declarare derogatoriu, contribuabilii nu au obligatia depunerii declaratiilor prevazute mai sus, cu urmatoarea exceptie:
– pentru fractiunea de an fiscal aflata in afara perioadei de aplicare a regimului de declarare derogatoriu, contribuabilii au obligatia depunerii urmatoarelor declaratii la termenele prevazute de lege:
*declaratia 101 „Declaratie privind impozitul pe profit”;
*declaratia 120 „Decont privind accizele”;
*declaratia 130 „Decont privind impozitul la titeiul din productia interna”

Sursa: DGRFP Galati

(Visited 409 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.