Proiect de ordin pentru completarea unor formulare privind administrarea impozitului pe venit si contributiilor sociale

In vederea imbunatatirii serviciilor destinate contribuabililor persoane fizice, s-a propus introducerea in continutul formularelor de decizii de impunere privind impozitul pe venit si contributiile sociale a informatiilor referitoare la plata obligatiilor fiscale (contul bugetar si contul IBAN, modalitatea de plata a obligatiilor bugetare).

rsz_likeNU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK –CLICK AICI SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA. NOU – ACUM AVEM O PAGINA SI DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.

 

Totodata, potrivit prevederilor Ordonantei Guvernului nr.8/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, incepand cu data de 1 februarie 2013, in sfera contributiilor sociale obligatorii au fost incluse veniturile din silvicultura si din piscicultura.

Astfel, persoanele fizice care realizeaza aceste categorii de venituri, sunt obligate sa efectueze in cursul anului plati anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate.

Potrivit art.296^25 alin.(4) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul persoanelor fizice care datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, stabilirea obligatiilor anuale de plata se realizeaza de organul fiscal competent, prin decizia de impunere anuala, pe baza careia se regularizeaza sumele datorate cu titlu de plati anticipate.

De asemenea, alin (6) al art. 296^22 prevede ca, pentru persoanele care realizeaza numai venituri din activitati agricole, piscicultura si silvicultura, sub nivelul salariului de baza minim brut pe tara lunar si nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate reprezinta o treime din salariul de baza minim brut pe tara. Sarcina verificarii si dupa caz, a stabilirii bazei lunare de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate revine si in aceasta situatie, organului fiscal competent.

Fata de cele de mai sus, prin prezentul proiect de ordin se propun urmatoarele:

a) adaptarea modelului si continutului formularului 630 „Decizie de impunere anuala pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate”, pentru anul 2013, prin introducerea informatiilor referitoare la veniturile din silvicultura si piscicultura;
b) introducerea informatiilor privind contul bugetar si contul IBAN, precum si cele referitoare la modalitatile de plata a obligatiilor bugetare datorate de persoanele fizice, in continutul urmatoarelor formulare:
– 250 “Decizie de impunere anuala pentru veniturile realizate din Romania de persoanele fizice”
– 251 „Decizie de impunere anuala pentru veniturile realizate din strainatate de persoanele fizice”
– 260 „Decizie de impunere privind platile anticipate cu titlu de impozit pe venit/contributii de asigurari sociale de sanatate, precum si privind obligatiile de plata cu titlu de contributii de asigurari sociale”
– 630 “Decizie de impunere anuala pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate”
– 650 “Decizie de impunere privind platile anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor”

(Visited 311 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


four − 3 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.