Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare. Se poate continua activitatea in baza aceluiasi contract de munca?

Potrivit  art.56 alin.(1) lit.c) teza intai din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, contractul individual de munca inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, cu caracter exceptional, pentru salariata care opteaza in scris pentru continuarea executarii contractului individual de munca, in termen de 30 de zile calendaristice anterior implinirii conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, la varsta de 65 de ani.

Angajatorul nu poate ingradi sau limita dreptul salariatei de a continua activitatea in conditiile prevazute la alin. (1) lit. c) teza intai (a se vedea art.56 alin.(3) din Codul muncii).

 

 

*Va propunem un model de regulament intern (EDITABIL),  in lucrarea Regulament intern: model si documente conexe

 

 

O alta exceptie de la incetarea de drept a contractului de munca o regasim la alin.(4) a art.56 din Codul muncii care prevede ca, pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare si cu aprobarea angajatorului, salariatul poate fi mentinut in aceeasi functie maximum 3 ani peste varsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de munca.

Dupa cum se observa din prevederile legale mentionate mai sus, in ambele situatii prevazute ca exceptie de la incetarea de drept a contractului de munca se face referire la situatia indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare.

Art.56 alin.(1) lit.c) teza a doua ultima ipoteza din Codul muncii prevede ca incetarea de drept a contractului de munca intervine si la data comunicarii deciziei de pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare. Insa, nu regasim aceasta situatie si la exceptiile de la incetarea de drept a contractului de munca si posibilitatea salariatului in cauza de a continua activitatea in baza aceluiasi contract individual de munca.

Vezi si:

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

*(EDITABIL) Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare, actualizata la zi

* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

* (EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic, acualizat la zi

*(EDITABIL) Concedierea colectiva – ghid practic, actualizata la zi

savciuc1Autor: Elena Savciuc, expert legislatia muncii, membru UNELM
* Experienta de peste 15 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center

(Visited 1,790 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.