Salarizarea in sectorul privat – ghid practic actualizat in 01.05.2022

Salarizarea in sectorul privat-ghid practic

Avand in vedere modificarile legislative din ultima perioada, va propunem lucrarea “Salarizarea in sectorul privat – ghid practic”, actualizata in 01.05.2022, unde gasiti informatii si explicatii utile cu privire la concediul de odihna – mod de calcul zile de concediu si indemnizatie; concediile medicale – mod de calcul indemnizatie, tratament fiscal, recuperare indemnizatie din FNUASS; munca suplimentara, munca in zile de sarbatoare legala, munca in zilele de repaus saptamanal, munca de noapte – mod de calcul spor si plata; acordarea biletelor de valoare – conditii de acordare si tratament fiscal; ajutoare acordate de angajator angajatilor – conditii acordare si tratament fiscal; plata salariilor; poprire; indemnizatie delegare, detasare, prestatii suplimentare in bani in cazul clauzei de mobilitate, confom modificarilor aduse Codului fiscal prin Legea nr.72/2022, dar si alte informatii utile in aceasta activitate complexa a salarizarii si cu atatea modificari legislative.

Lucrarea “Salarizarea in sectorul privat – ghid practic” a fost actualizata in data de 01.05.2022, dupa cum urmeaza:

Actualizare 1 (01.05.2022):
Lucrarea a fost revizuita pentru a fi in concordanta cu ultimele modificari legislative.
– Au fost aduse completari lucrarii cu privire la cele doua noi tipuri de concedii medicale valabile din aprilie 2022, respectiv concediul medical pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice, introdus prin Legea nr.24/2022 pentru modificarea si completarea OUG nr.158/2005 si concediul medical pentru supravegherea si ingrijirea copilului in varsta de pana la 18 ani, pentru care s-a dispus masura carantinei sau a izolarii, introdus prin Legea nr.73/2002 pentru modificarea si completarea OUG nr.158/2005.

– Au fost aduse completari lucrarii si in baza Ordinului nr.1165/218/2022 privind modificarea si completarea Ordinului nr. 1192/745/2020 care adauga in modelul de certificate medical doua noi coduri de indmnizatie: cod indemnizatie 92 – supravegherea si ingrijirea copilului in varsta de pana la 18 ani, pentru care s-a dispus masura carantinei sau a izolarii si cod indemnizatie 17 – ingrijire pacient cu afectiuni oncologice.

– Au fost aduse completari lucrarii si in baza Ordinului nr. 1166/217/2022 pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a prevederilor OUG nr. 158/2005.

– A fost adaugat la capitolul X. Concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate un nou punct, punctul 10.16 Concediul si indemnizatia pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice: cod medical si procent plata, tratament fiscal.

– Au fost aduse completari lucrarii in baza Legii nr.72/2022 pentru anularea unor obligatii fiscale si pentru modificarea unor acte normative, prin care au fost aduse modificari si completari si Codului fiscal cu privire la plafonul neimpozabil in cazul indemnizatiilor pe perioada delegarii/detasarii.

– A fost adaugat la capitolul VIII. Calculul salariilor un nou punct, punctul 8.8 Indemnizatia de delegare, indemnizatia de detasare, inclusiv indemnizatia specifica detasarii transnationale, prestatiile suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate – noutati aduse prin Legea nr.72/2022 si exemplu calcul plafon.

– Au fost aduse actualizari, completari materialelor din capitolul XIX. Studii de caz, dupa cum urmeaza:
• A fost actualizat materialul de la punctual 19.1.2 – Modelul de certificat medical a fost actualizat. Incepand cu 1 ianuarie 2023 se vor putea elibera certificate de concediu medical doar pe modelul actualizat care contine si codurile de indemnizatie 92 si 17.
• A fost introdus un nou material – 19.1.25 Concediu medical pentru tuberculoza. Primele 5 zile de medical se suporta de angajator sau se suporta integral din FNUASS?
• A fost introdus un nou material – 19.4.6 Casa de Pensii are obligatia de a comunica angajatorilor decizia de pensionare a unui lucrator – din aprilie 2022.
• A fost eliminat din lucrare materialul 19.5.5 Zile libere platite pentru vaccinare impotriva COVID-19. A fost eliminat din lucrare si modelul de cerere pentru zile libere platite pentru vaccinare impotriva COVID-19.

– A fost adaugat in lucrare, la capitolul XX. Modele si formulare utile in salarizare, un nou punct – 20.12 Modele formulare recuperare indemnizatii din bugetul FNUASS care contine modelul de cerere pentru recuperare indemnizatii de concediu medical suportate din bugetul FNUASS si modelul de centralizator certificate medicale, formulare necesare in vederea recuperarii indemnizatiilor suportate din bugetul FNUASS platite de catre angajatori angajatilor care au beneficiat de concediu medical.

– A fost mentionat in lucrare Ordinul nr.152/153/375/2022 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a “Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”(D112), care nu era publicat in MO la momentul lansarii lucrarii.

– Au fost aduse lucrarii si cateva modificari si completari de continut.

 Detalii gasiti aici: (EDITABIL) Salarizarea in sectorul privat – ghid practic si modele documente editabile, actualizata 01.05.2022.

 

Alte lucrari din Libraria contabun.ro:

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

*(EDITABIL) Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare, actualizata la zi

* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

* (EDITABIL) Concedierea colectiva-ghid practic, actualizat la zi

* (EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic, acualizat la zi

(Visited 1,203 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.